Στις 7 Ιανουαρίου η έκτακτη γενική συνέλευση με θέματα την αλλαγή του Δ.Σ., που ζητεί ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh, και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50.000.000 ευρώ
Να στηριχτεί από τους μετόχους ως η διοίκηση που τα τελευταία χρόνια πέτυχε να αλλάξει την πορεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, «δημιουργώντας έναν όμιλο με χρηστή διακυβέρνηση, αποδοτική δομή, επαγγελματικό μάνατζμεντ, βελτιωμένες λειτουργίες και μία ξεκάθαρη, ρεαλιστική και με θετικές προοπτικές επιχειρηματική στρατηγική», ζήτησε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Αν. Καλλιτσάντσης. Αυτό υποστήριξε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση για τη διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 7 Ιανουαρίου.
Στα θέματα της συνέλευσης περιλαμβάνονται τόσο η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου, που ζητεί ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh (εκ των βασικών μετόχων), όσο και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50.000.000 ευρώ. Μέσω της αύξησης θα χρηματοδοτηθούν, όπως υποστήριξε χθες η διοίκηση, χρηματοδοτικές ανάγκες της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ. Η πλευρά Καλλιτσάντση, που ελέγχει το 25,6%, δηλώνει μάλιστα έτοιμη να συμμετάσχει στην αύξηση με το ποσοστό που της αναλογεί.
Υπενθυμίζεται πως η Reggeborgh και δύο άλλοι μέτοχοι της εισηγμένης υπέβαλαν προ ημερών αίτημα για έκτακτη γενική συνέλευση με θέματα, μεταξύ άλλων, την αλλαγή του Δ.Σ. και διαχειριστικό έλεγχο για τις δύο τελευταίες χρήσεις. Το τελευταίο θέμα δεν περιλαμβάνεται στη συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου. «Εμείς θέσαμε τα θεμέλια της σωστής διακυβέρνησης, τον ακρογωνιαίο λίθο για οποιαδήποτε υγιή και διαφανή επιχείρηση» είπε ο επικεφαλής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στο αίτημα της Reggeborgh για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.
Ο κ. Καλλιτσάντσης υποστήριξε χθες πως «είμαι και θα παραμείνω υπέρ όλων όσοι επιθυμούν το καλό της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και απέναντι σε οποιονδήποτε ενεργεί ενάντια σε αυτό. Αυτό και η βούληση των μετόχων, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της ψήφου τους στη γενική συνέλευση, είναι οι μόνοι παράγοντες που μετρούν για εμένα». Ο ίδιος θέλησε να βάλει τέλος στις φήμες που τον ήθελαν να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Reggeborgh Invest ή να συστρατεύεται με το δίδυμο των εφοπλιστών Καϋμενάκη – Μπάκου, που φημολογείται ότι διεκδικούν μετοχικό και διοικητικό έλεγχο του ομίλου.
Για την πρόσφατη πώληση μετοχών του είπε πως «όλες μου οι προσπάθειες, οι αποφάσεις και οι ενέργειες τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι είχα πάψει να συμπεριφέρομαι ως μεγαλομέτοχος και λειτουργούσα αποκλειστικά ως διευθύνων σύμβουλος βάζοντας το συμφέρον και τις ανάγκες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, των ανθρώπων της και των μετόχων της πάνω από τα προσωπικά συμφέροντα».
Η διοίκηση στάθηκε χθες ιδιαίτερα στην προσπάθεια που απαιτήθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια για την αναδιάταξη του τομέα κατασκευών, επισημαίνοντας πως «πέρα από τα έργα που είχαν εγκαταλειφθεί στα Βαλκάνια, τα εκατομμύρια των ζημιών, τις συμβάσεις και τις διεκδικήσεις (claims) που είχαν αφεθεί χωρίς επίβλεψη, η αναδιάρθρωση της Κατασκευής από τη βάση ήταν μία τεράστια εργασία, τόσο από πλευράς πειθαρχίας όσο και από πλευράς χρόνου», αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η ΑΚΤΩΡ με παρουσία σε 30 χώρες και τζίρο 1,8 δισ. ευρώ δεν διέθετε κεντρικές πολιτικές και επίβλεψη των διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές και τους πελάτες. Τόνισε πως πλέον η ΑΚΤΩΡ, μετά και το νέο πρόγραμμα εξυγίανσης, έχει κλείσει «τις πληγές της».