Tην επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, γνωστό και ως PEPP, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προχωρώντας στη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Πλέον, η «δύναμη πυρός» ενισχύεται κατά 500 δισ. ευρώ, στα 1,85 τρισ. ευρώ, με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων να ολοκληρώνεται το 2022, από τον Ιούνιο του 2021 που έληγε αρχικώς.
«Σε κάθε περίπτωση, το εκτελεστικό συμβούλιο θα προχωράει σε καθαρές αγορές έως ότου κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει παρέλθει» αναφέρεται στο ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση να αγοράσει επιπλέον ελληνικά ομόλογα ύψους 10-15 δισ. ευρώ. Με την εξέλιξη αυτή καλύπτεται σχεδόν το σύνολο των δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου για το 2022, καθώς, σύμφωνα με τον νέο Προϋπολογισμό, το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί περί τα 16 δισ. ευρώ εντός του 2021.
Σημειώνεται ότι, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε αγοράσει ομόλογα αξίας 651,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,3 δισ. ευρώ ήταν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Μετά την επέκταση του προγράμματος στα 1,85 τρισ. ευρώ, η ΕΚΤ θα μπορεί, σύμφωνα με την ποσόστωση της Ελλάδας (2,4715%), να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους έως 40 δισ. ευρώ ως το τέλος του προγράμματος.
Από το σύνολο του δημόσιου χρέους, που ανέρχεται στα 364,8 δισ. ευρώ, τα ομόλογα που είναι διαπραγματεύσιμα στην αγορά ανέρχονται σε περίπου 64,5 δισ. ευρώ το 2020 και θα φθάσουν τα 74 δισ. ευρώ το 2021. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Το ελληνικό δεκαετές παραμένει στα επίπεδα του 0,5%-0,6%, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου βρίσκεται κοντά στο μηδέν, και συγκεκριμένα στο 0,04%. Θεωρείται, πάντως, οξύμωρο το γεγονός ότι καμία χώρα παγκοσμίως εκτός της επενδυτικής βαθμίδας (όπως αξιολογούν την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι) δεν βλέπει τις αποδόσεις των ομολόγων της να βρίσκονται σε επίπεδα κοντά στο μηδέν.