Ενώ οι καραντίνες συσσωρεύουν οφειλές στα νοικοκυριά, το 2021 θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 6 δισ. από φόρους και εισφορές που έχουν «παγώσει»! Οι Έλληνες βρίσκονται στην τελευταία θέση ως προς τη δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών, την ίδια ώρα που οι θεσμοί ζητούν την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.
Τον χριστουγεννιάτικο τζίρο των 3,5 δισ. ευρώ προσπαθεί να σώσει η κυβέρνηση με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Ταυτόχρονα επιδοτεί τις επιχειρήσεις με επιστρεπτέες προκαταβολές, προκειμένου να αποπληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά και να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους τους, με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης.
Το οικονομικό επιτελείο έδωσε δίμηνη παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ωστόσο δεν έπραξε το ίδιο με τις διορίες πληρωμής των τακτικών φόρων που καταβάλλονται κάθε μήνα, όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι να αυξάνονται οι οφειλέτες του Δημοσίου και την ίδια ώρα να απειλούνται με κατασχέσεις.
4 στους 10 δανείζονται
Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά, καθώς έκθεση της Intrum, με τίτλο «European Payment Report 2020», κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς τη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών και αποταμίευσης.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει:
- Έξι στα 10 νοικοκυριά (61%) μένουν χωρίς χρήματα στο τέλος του μηνός.
- Τέσσερα στα 10 (37%) αναγκάζονται να δανειστούν από το ευρύτερο και φιλικό περιβάλλον. Μάλιστα, σχεδόν τα μισά απ’ αυτά τα νοικοκυριά αναγκάζονται να δανείζονται κάθε μήνα.
Η οικονομική ανέχεια έχει προκαλέσει ακόμα έναν «πονοκέφαλο» στους φορολογουμένους, καθώς κάθε μήνα καλούνται να επιλέξουν ποιες υποχρεώσεις θα αφήσουν απλήρωτες. Σύμφωνα με την έκθεση, η πρώτη σκέψη των Ελλήνων είναι να μην πληρώσουν τις δόσεις για πιστωτικές κάρτες και έπειτα τη δόση του δανείου, αλλά και το ενοίκιο.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 49% των Ελλήνων (35% στην Ε.Ε.) είδε μείωση στο εισόδημά του λόγω της πανδημίας του Covid-19. Όσοι απάντησαν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους ανέφεραν επίσης ότι μείωσαν τις δαπάνες για μη απαραίτητα έξοδα (70%) και έψαξαν για επιπλέον εργασία (31%) για να διαχειριστούν τη μείωση αυτή.
Τα χρέη φέρνουν πτώχευση
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα επιστρέψει στο β΄ μισό του έτους, μια περίοδο που θα αρχίσει η καταβολή όλων των νέων φόρων για το 2021. Παράλληλα, ευελπιστεί ότι θα εισρεύσουν επιπλέον χρήματα στα κρατικά ταμεία από τον τουρισμό, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με το (καταστροφικό) 2020.
Η ερχόμενη χρονιά, όμως, διαθέτει ακόμα μία «ιδιαιτερότητα»: Θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 6 δισ. ευρώ από τους φόρους και τις εισφορές που έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας, ταυτόχρονα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.
Με δεδομένο ότι οι θεσμοί ζητούν επιτακτικά την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, υπάρχει άμεσος κίνδυνος αρκετοί φορολογούμενοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να εξαναγκαστούν σε πτώχευση με εντολή των πιστωτών τους, δηλαδή το κράτος.
Υπό το βάρος των συσσωρευμένων οφειλών, θεωρείται αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ακόμα και αν υπαχθούν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη σε έναν χρόνο από τώρα, όταν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα κληθούν να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν εν μέσω της πανδημίας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να φτάσουν σε οριακό σημείο, με μόνη λύση τη ρευστοποίηση όλης της περιουσίας τους και το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους.
Ποιους λογαριασμούς αφήνουν απλήρωτους
Σύμφωνα με την έκθεση «European Payment Report 2020», τα ελληνικά νοικοκυριά καθυστερούν πληρωμές για να τα βγάλουν πέρα με την εξής σειρά:
- 52% για πιστωτικές κάρτες, υπερανάληψη και προσωπικά δάνεια
- 40% για στέγαση (δάνειο ή ενοίκιο)
- 28% για θέρμανση, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα
- 14% για ίντερνετ
- 8% για δόσεις οχημάτων
- 2% άλλες υποχρεώσεις
Αντιμέτωποι με κατασχέσεις επτά στους 10 οφειλέτες της Εφορίας
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Εφορίας, που συνεχίζει το μπαράζ κατασχέσεων, καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η περίοδος της πανδημίας έδειξε πως δεν είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που αποφεύγουν συστηματικά την πληρωμή των φόρων τους, αλλά αναγκάζονται να το πράξουν λόγω έλλειψης χρημάτων. Άλλωστε, η «κουλτούρα πληρωμών» δεν έχει αλλάξει, όπως επισημαίνουν συνεχώς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Ο κόσμος φαίνεται πως συνεχίζει να πληρώνει όσο περισσότερους φόρους μπορεί, ακόμα και αν το μόνο εισόδημά του είναι τα έκτακτα επιδόματα από το κράτος.
Παρ’ όλ’ αυτά, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν πως 7 στους 10 οφειλέτες της Εφορίας έχουν έρθει αντιμέτωποι ή απειλούνται με κατασχέσεις.
Τα ίδια στοιχεία για το μήνα Οκτώβριο αποκάλυψαν πως χρέη στην Εφορία έχουν 4.366.874 οφειλέτες, εκ των οποίων 1.780.000 άτομα απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν ήδη επιβληθεί σε 1.290.000 φορολογουμένους. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι τον Σεπτέμβριο οι οφειλέτες ήταν 3.867.892. Με τον κίνδυνο κατασχέσεων ζούσαν 1.720.000 φορολογούμενοι, δηλαδή 60.000 λιγότεροι σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.
Σύμφωνα με τον «οδηγό» κατασχέσεων της ΑΑΔΕ, από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εξαιρούνται οι οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ, λογαριασμοί που έχουν δηλωθεί για μισθοδοσία ή είσπραξη συντάξεων με υπόλοιπα έως 1.500 ευρώ, αλλά και τραπεζικές καταθέσεις έως 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μόνο ένα πιστωτικό ίδρυμα.