Η πανδημία του κορωνοϊού, ο εγκλεισμός και η νέα πραγματικότητα με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι το 2020 έχουν οδηγήσει σε ραγδαία πτώση της κατανάλωσης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2021.
Για τον λόγο αυτό, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται διάφορα σενάρια για το ζήτημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο, κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να δαπανά το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτες, web banking, συναλλαγές μέσω τράπεζας). Το όριο φαίνεται πως θα μειωθεί στο 20%, καθώς τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν και το 2021.
Το ίδιο σενάριο προβλέπει τη διατήρηση του προστίμου 22% για κάθε ευρώ που λείπει από τις e-αποδείξεις. Με βάση αυτό το σενάριο, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει ηλεκτρονικές αποδείξεις 2.000 ευρώ αντί για 3.000 που ορίζει ο νόμος. Αν όμως καταφέρει να δαπανήσει το μισό ποσό, δηλαδή τα 1.000 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 220 ευρώ.
Παράλληλα, ένα ακόμη σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς όμως να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες είναι να διατηρηθεί το ποσοστό του 30%, αλλά να μην ενεργοποιηθεί το πρόστιμο του 22% σε περίπτωση που η έκταση της πανδημίας συνεχίζει να κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις καταναλωτικές δαπάνες.