Δέσμη μέτρων για τις τραπεζικές προμήθειες, με φόντο τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία η κυβέρνηση τοποθετεί «ελεγκτές» πάνω από τις τράπεζες για τις προμήθειες επί των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που απέχουν πολύ από την ευρωπαϊκή οδηγία.
Επιτηρητές τοποθετούνται η Τράπεζα της Ελλάδος, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα ελέγχουν τις προμήθειες των τραπεζών και θα επιβάλουν κυρώσεις όπου απαιτείται. Υπενθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή οδηγία του 2015 προβλέπει συγκεκριμένα όριο προμηθειών.
Συγκεκριμένα, ο κανονισμός:
- Ορίζει τα ανώτατα όρια των διατραπεζικών προμηθειών στο 0,2% της αξίας της συναλλαγής για καταναλωτικές χρεωστικές κάρτες και στο 0,3% για καταναλωτικές πιστωτικές κάρτες.
- Σε ό,τι αφορά τις καταναλωτικές πιστωτικές κάρτες, επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να ορίζουν ανώτατα όρια διατραπεζικής προμήθειας χαμηλότερα από το 0,3%.
- Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με καταναλωτική χρεωστική κάρτα, επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να επιβάλλουν προμήθεια μη υπερβαίνουσα τα 5 λεπτά του ευρώ ανά συναλλαγή σε συνδυασμό με το ανώτατο όριο του 0,2%.
Με το κράτος να επιβάλει εμμέσως τη χρήση «πλαστικού» χρήματος για τις συναλλαγές, λόγω της πανδημίας, οι τράπεζες συνεχίζουν να χρεώνουν υπερβολικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επιβαρύνοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πασχίζουν να σταθούν όρθιες. Τονίζεται ότι στη χώρα μας οι προμήθειες αγγίζουν ακόμα και το 1%.
Αυτός ο… παραλογισμός έγκειται στο γεγονός ότι για κάθε συναλλαγή μέσω POS η προμήθεια της τράπεζας αφορά το σύνολο του ποσού, δηλαδή τη συναλλαγή με τον ΦΠΑ, τον οποίο καταβάλει ο καταναλωτής και η επιχείρηση τον αποδίδει στο κράτος.