Το έδαφος για νέες περικοπές στις συντάξεις προλειαίνει ο Πάνος Τσακλόγλου μέσω συνέντευξής του! Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, ως δήθεν ουδέτερος παρατηρητής, περιγράφει εύγλωττα όλο το πλαίσιο των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούσε η τρόικα την περίοδο των Μνημονίων για να επιβάλει το πετσόκομμα των συντάξεων, ενώ «καρφώνει» ταυτόχρονα και τον τέως προϊστάμενό του Γιάννη Βρούτση.
«Λόγω της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., είχαμε μεγάλη πτώση του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα η συνταξιοδοτική δαπάνη αυξάνεται τόσο λόγω των προβλέψεων του νόμου 4670/2020 όσο και λόγω της καταβολής αναδρομικών» επισημαίνει ο κ. Τσακλόγλου. Ο υφυπουργός σημειώνει: «Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια ότι η συμμετοχή της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο ΑΕΠ, που ήταν ήδη μία από τις υψηλότερες στην Ε.Ε., θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα οι ήδη πολύ υψηλές μεταβιβάσεις του προϋπολογισμού στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα αυξηθούν περαιτέρω, λόγω της κάλυψης σημαντικού τμήματος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Προφανώς, η εξέλιξη των συντάξεων συνδέεται με τις παραπάνω εξελίξεις, αλλά και με τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας και τους μισθούς».
Υπενθυμίζουμε ότι το κυριότερο επιχείρημα των δανειστών, και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την επιβολή των διαδοχικών περικοπών στις συντάξεις από το 2010 και έπειτα ήταν το γεγονός ότι στην Ελλάδα το ποσοστό του ΑΕΠ που κατευθύνεται στις συντάξεις ήταν αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Βεβαίως, οι ίδιοι οι δανειστές είχαν τεράστιο μερίδιο ευθύνης, καθώς με τις πολιτικές που επέβαλαν οδήγησαν στην κατάρρευση του ΑΕΠ κατά 25%.