Την «επόμενη μέρα» και με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέα μέτρα επιδότησης πάγιων δαπανών, όπως για παράδειγμα, ενοίκια, τρέχοντες λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης έως και μισθούς.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να υποστηρίξει με κρατικούς πόρους τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, που αντιμετωπίζουν ασφυκτικά προβλήματα ρευστότητας χάνοντας ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου τους από τα συνεχόμενα lockdowns.
Με ευρωπαϊκά κονδύλια
Στα μέσα της άνοιξης φαίνεται πως η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τα κονδύλια της Ευρώπης, που με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό μπορούν να επιδοτήσουν τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή είτε έχουν υποστεί σημαντική πτώση του τζίρου τους.
Με βάση τον κανονισμό «de minimis», ώστε να μη θεωρείται απευθείας κρατική χρηματοδότηση, τα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2021 και θα αφορούν βιώσιμες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζομένους. Από την επιδότηση θα αποκλείονται επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.
Διαχωρισμός και έλεγχος των βιώσιμων επιχειρήσεων
Το υπουργείο Οικονομικών, θα ζητήσει άμεσα από τις επιχειρήσεις να υποβάλουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά τους στοιχεία (τζίρους, ζημίες, δαπάνες και καταθέσεις), σαν μια πρώτη υποβολή φορολογικής δήλωσης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν αν διαχωρίσουν τις βιώσιμες από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις, προκειμένου στη συνέχεια να σχεδιάσει το πλαίσιο της επιδότησης πάγιων δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό με το οποίο θα μπορεί να επιδοτηθεί μια επιχείρηση θα ξεπερνά το όριο των 800.000 ευρώ των επιστρεπτέων προκαταβολών.