Το σχέδιο για τη διαχείριση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, ενώ η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες και στους θεσμούς.
Η εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ρύθμιση οφειλών για τα χρέη που «γεννήθηκαν» από τον Μάρτιο του 2020 με περισσότερες από 24 δόσεις, τις οποίες προβλέπει ήδη το πλαίσιο.
Η πρόταση που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει μια άτοκη ρύθμιση 12 δόσεων ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και σε περισσότερες δόσεις, με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών να προβλέπει έως 120.
Τα «αγκάθια»
Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσους επιλέξουν να ενταχθούν σε ρύθμιση με πάνω από 24 δόσεις θα αυξηθεί και το επιτόκιο (για 24 δόσεις το επιτόκιο είναι 2,5%). Επίσης, φαίνεται πως τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έβαλαν «φρένο» σε κάθε σκέψη για οριζόντια εφαρμογή του μέτρου και ζητούν να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για ρύθμιση με πολλές δόσεις.
Μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται πως είναι και το «κούρεμα» οφειλών, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν «πνιγεί» στα χρέη λόγω της πανδημίας. Φαίνεται πως η εισήγηση προς τους θεσμούς είναι για «κούρεμα» χρεών της τάξης του 20% και θα αφορά όσους έχουν πληγεί από την κρίση, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Φυσικά, η πρόταση για ρύθμιση σε έως 120 δόσεις, αλλά και για μερικό «κούρεμα» οφειλών, θα αφορά μόνο τους συνεπείς φορολογουμένους. Το σχέδιο θεωρείται ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο επεξεργασίας, γι’ αυτό και δεν έχει διευκρινιστεί αν ενήμεροι φορολογούμενοι θεωρούνται όσοι κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Νέο «πάγωμα»
Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει αναστείλει την καταβολή ορισμένων οφειλών έως και τον Απρίλιο του 2021. Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 30 Απριλίου έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και του ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο δίμηνης παράτασης στις αναστολές πληρωμών των εν λόγω φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τουλάχιστον δύο μήνες.