Οι 14+1 ενισχύσεις που δεν φορολογούνται και δεν κατάσχονται! Κριτήρια «φωτιά» και για τις επιδοτήσεις

Τι ισχύει για πληγέντες σεισμών και θεομηνιών, δικηγόρους, μηχανικούς, καλλιτέχνες, γιατρούς

Must Read

Ποιες είναι οι παροχές που νομοθετήθηκαν εν μέσω της πανδημίας, στις οποίες ούτε η Εφορία ούτε οι τράπεζες βάζουν «χέρι».

Μια σειρά από παροχές και ενισχύσεις έχουν νομοθετηθεί τους τελευταίους 11 μήνες λόγω της πανδημίας, με τις περισσότερες να είναι αφορολόγητες, ενώ αρκετές εξ αυτών δεν μπορούν να κατασχεθούν.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 15 παροχές και ενισχύσεις που δεν θα φορολογηθούν, όπως:

  1. Επιστρεπτέα προκαταβολή. Η κρατική ενίσχυση που λαμβάνουν χιλιάδες επιχειρήσεις με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή. Ηδη, το υπουργείο Οικονομικών έχει εκταμιεύσει τα κονδύλια για τον 5ο κύκλο της.
  2. Αποζημίωση ειδικού σκοπού (μισθωτών). Αφορολόγητη και ακατάσχετη είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, όπως και σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο. Αφορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία δόθηκε λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ αντίστοιχες ρυθμίσεις ετοιμάζονται για τις αναστολές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021.
  3. Αποζημίωση ειδικού σκοπού (μη μισθωτών). Δεν αποτελούν εισόδημα και είναι ακατάσχετες οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (800 ευρώ και 600 ευρώ) για την ενίσχυση επιχειρήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων κ.λπ.
  4. Αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων. Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο είναι το ποσό της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια μετά τον Νοέμβριο του 2020. Επίσης, δεν θεωρείται εισόδημα η έκπτωση φόρου που έλαβαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Επίσης, δεν συνιστά εισόδημα και δεν υπόκειται σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε για όλους τους μήνες που θα ισχύσει το μέτρο μειωμένης καταβολής των μισθωμάτων.
  5. Έκπτωση στην πληρωμή φόρων. Το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει κίνητρο στους φορολογουμένους, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, να έχουν έκπτωση 25% αν πληρώσουν εμπρόθεσμα τις δόσεις των βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης, δεν θεωρείται εισόδημα η έκπτωση 25% στην εμπρόθεσμη πληρωμή του ΦΠΑ που αφορούσε τις περιοδικές δηλώσεις της περιόδου Μαρτίου 2020 για επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα και περιόδου α’ τριμήνου 2020 για επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα.
  6. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους. Οικονομική ενίσχυση έχουν λάβει δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ. Η εφάπαξ ενίσχυση αφορά τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ, καθώς και τους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν ενταχθεί μεταξύ των Μαρτίου – Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών.
  7. Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε καλλιτέχνες. Το μέτρο αφορά καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι από τις 13 Μαΐου 2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr
  8. Ξενοδοχεία «καραντίνας». Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο είναι το ποσό της αποζημίωσης που χορηγήθηκε για τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων για την προσωρινή διαμονή ατόμων που νοσούν από κορονοϊό, όπως επίσης και της έκτακτης επιδότησης που χορηγείται ως αποζημίωση στις εταιρίες ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., καθώς και στα τουριστικά γραφεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις οδικών μεταφορών, που διαθέτουν ειδικά τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης.
  9. Αμοιβή ιδιωτικών γιατρών. Αφορολόγητη είναι η αμοιβή που χορηγείται για την απασχόληση ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγω Covid-19.
  10. Πρόσθετη αποζημίωση μετακινούμενου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινείται εκτός περιφερειακής ενότητας σε νοσοκομεία και λοιπούς φορείς υποδοχής για τις ανάγκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού καταβάλλεται για κάθε ημέρα απασχόλησης για το χρονικό διάστημα της μετακίνησής τους ως πρόσθετη αποζημίωση ποσό ίσο με ένα επιπλέον ημερομίσθιο, πλέον των μηνιαίων αποδοχών τους.
  11. Πλημμύρες και θεομηνίες. Η επιχορήγηση που παρέχεται για ζημιές από πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στην Εφορία, στα Ταμεία, στις τράπεζες, στους δήμους ή στις Περιφέρειες.
  12. Αποζημίωση για σεισμούς. Κρατική στήριξη έλαβαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας) που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 στις περιοχές που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
  13. Πληγέντες «Ιανού». Αποζημίωση ειδικού σκοπού δόθηκε σε εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας είχε ανασταλεί από επιχειρήσεις στις πληγείσες περιοχές της χώρας, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας και Ευρυτανίας από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020.Επίσης, δόθηκε έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, ως εξής:- για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα το ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία,
    – για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, των οποίων επλήγη η επιχείρηση, το ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
  14. Πληγέντες πλημμυρών Αυγούστου. Αφορολόγητο και ακατάσχετο είναι το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που καταβάλλεται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιήλθαν σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας στις 8 και 9 Αυγούστου 2020.

Παρηγοριά… στον άρρωστο

+1. Σόμπες εξωτερικού χώρου. Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει το μέτρο της οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων. Η ενίσχυση αφορά το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, έως τις 30 Απριλίου 2021.

Αυστηρά τα κριτήρια για την επιδότηση των παγίων

Τα μέτρα της επόμενης ημέρας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, με το επόμενο βήμα να αποτελεί η επιδότηση πάγιων δαπανών, που εκτιμάται ότι θα αντικαταστήσει τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Τις δαπάνες που θα περιλαμβάνει η επιδότηση αναζητεί ήδη το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο συζητεί με την Κομισιόν, καθώς στην ουσία πρόκειται για κοινοτικό κανονισμό.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών υλοποιούν σταδιακά και… αθόρυβα την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, καθώς ετοιμάζονται να εφαρμόσουν αυστηρά κριτήρια ένταξης προκειμένου να εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται βιώσιμες. Όπως επισημαίνει άλλωστε η επιτροπή, η Ελλάδα διαθέτει πολλές μικρές επιχειρήσεις που θα πρέπει να κλείσουν.

Η επιδότηση αναμένεται να αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και θα καλύπτει τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τις διατάξεις του νέου πλαισίου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «δ», σύμφωνα με το οποίο τα χαρακτηριστικά του εργαλείου της κάλυψης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων είναι τα κάτωθι:

  • Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
  • Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν θα ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ.
  • Η ανώτατη ενίσχυση της επιχείρησης θα φτάνει στο 70% επί των επιλέξιμων δαπανών για τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα, ενώ το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει στο 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων αποτελούν τα ενοίκια, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This