Κραυγή αγωνίας από τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς σχεδόν έξι στις δέκα φοβούνται ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, ενώ τέσσερις στις δέκα φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν το επόμενο εξάμηνο.
Ειδικά σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η εστίαση, η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης κατέγραψε μείωση του τζίρου το 2020, ο οποίος μεσοσταθμικά μειώθηκε κατά 56,3%.
Επιπλέον, το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Σε απόλυτα νούμερα εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή. Οι θέσεις αυτές βρίσκονται σε επισφάλεια, γιατί οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου που επιτείνεται από την αβεβαιότητα που υπάρχει ως προς το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και από το γεγονός πως από τη μια μεριά καλούνται να καλύψουν υποχρεώσεις, έχοντας ακόμα και μηδενικά έσοδα, ενώ από την άλλη συσσωρεύουν μελλοντικές οφειλές.
Μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα
«Προς επίρρωσιν αυτών, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα). Δύο στις δέκα επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από έναν μήνα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για δύο μήνες. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποιου είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, κ.λπ.). Με βάση αυτά, περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις του κλάδου εκφράζουν έντονα τον φόβο ότι θα βάλουν λουκέτο μέσα στο επόμενο εξάμηνο», υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς, ζητώντας πιο στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.