Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, παρά την παράταση στο lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται.
Στις τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών βρέθηκε στο επίκεντρο το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο συνδέεται άμεσα με τον πτωχευτικό νόμο.
Διαβάστε ακόμα: Η τρόικα ξαναχτυπά! Απαιτεί (ασφυκτικά) την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού
Οι δανειστές επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης, ωστόσο η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο μέχρι την ενεργοποίηση του νέου νόμου στα μέσα Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν παγώσει ξανά μετά το δεύτερο lockdown στην οικονομία και με βάση τα στοιχεία του eauction, τον περασμένο χρόνο είχαν προγραμματιστεί 26.045 πλειστηριασμοί ακινήτων, από τους οποίους τελικά ολοκληρώθηκαν 10.666, καθώς σε αναστολή τέθηκαν 15.017 πλειστηριασμοί.
Η διαπραγμάτευση
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε στους δανειστές πως οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν «παγωμένοι» έως τα μέσα Μαρτίου, όταν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός νόμος για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια αναμένεται να «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο νόμο, αλλά και για εκείνες που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση.
Για τα φυσικά πρόσωπα οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν «παγωμένοι», σύμφωνα με την εισήγηση της κυβέρνησης, έως το τέλος Ιουνίου, όταν θα εφαρμοστεί ο Πτωχευτικός για τα φυσικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να διατηρηθεί το «πάγωμα» των πλειστηριασμών για δάνεια ευάλωτων νοικοκυριών, βάζοντας συγκεκριμένους «κόφτες», όπως, για παράδειγμα, για ακίνητα αξίας κάτω των 150.000 ευρώ.
Στο σφυρί 2.000 ακίνητα
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σχεδόν 2.000 ακίνητα θα μπορούσαν να εκπλειστηριαστούν ως τις αρχές Ιουνίου, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα.
Οι τράπεζες ζητούν να εκκινήσει η διαδικασία πλειστηριασμών στις 15 Μαρτίου μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τις μεγάλες εταιρίες, αλλά και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Άλλωστε, προ ημερών με σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών άνοιξε ο δρόμος γι’ αυτή τη διαδικασία, επισπεύδοντας τους πλειστηριασμούς για τις πτωχευμένες εταιρίες. Να σημειωθεί ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζητούν να διενεργηθούν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα, καταστήματα και ξενοδοχεία, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι «κόκκινοι» εδώ και χρόνια.
«Κουλτούρα» πληρωμών
Έκδηλη είναι η ανησυχία που επικρατεί στις τράπεζες, με φόντο την έκταση που έχει λάβει η πανδημία. Οι εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος κάνουν λόγο για νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, ύψους 8-10 δισ. ευρώ, μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης. Πρόκειται ακόμα και για ενήμερα δάνεια, τα οποία είχαν ενταχθεί στο μέτρο της αναστολής πληρωμής δόσεων για ένα διάστημα εννέα μηνών.
Γι’ αυτόν τον λόγο τόσο οι τράπεζες όσο και οι θεσμοί ζητούν να μην ανατραπεί η κουλτούρα των πληρωμών και επιμένουν να μην υπάρχει άκριτη προστασία από τους πλειστηριασμούς.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός, κυρίως για φυσικά πρόσωπα, για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστά τα δικαστήρια. Επισημαίνουν δε πως ακόμα και να υπήρχε η πολιτική απόφαση για «πάγωμα» των πλειστηριασμών για δάνεια πρώτης κατοικίας και ευάλωτων νοικοκυριών έως το τέλος Ιουνίου, για πρακτικούς λόγους δεν θα ήταν δυνατό να εφαρμοστούν αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης για τους επόμενους μήνες.
Αρνούνται νέες ρυθμίσεις
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων κυρίως όσων έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Πρόκειται για δανειολήπτες που απείχαν για τουλάχιστον 3-4 χρόνια από την καταβολή της δόσης του δανείου τους, ενώ αρνούνταν να καθίσουν στο τραπέζι προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμό. Φαίνεται πως οι εν λόγω δανειολήπτες θα είναι πολύ ψηλά στη λίστα των τραπεζών για το πρώτο «κύμα» των πλειστηριασμών.
Τους αρκεί το «Γέφυρα», λένε οι δανειστές
Για να καμφθούν οι αντιδράσεις των δανειστών, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να ξεκινήσουν από τον Απρίλιο του 2021 οι διαδικασίες ενεργοποίησης των πλειστηριασμών για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που έχουν βρεθεί εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των θεσμών.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο -σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης-, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεσμεύτηκε έναντι των δανειστών ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες για τη σύσταση του φορέα απόκτησης ακινήτων που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος και στον οποίο θα περνούν τα ακίνητα που θα χάνουν οι δανειολήπτες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο διεθνής διαγωνισμός για τη σύσταση του φορέα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο μήνες.
Άλλωστε, όπως τόνισαν στις τηλεδιασκέψεις οι θεσμοί, υπάρχει ένα ικανό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών με την επιδότηση της δόσης για τα επιχειρηματικά δάνεια («ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»), το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα, το «ΓΕΦΥΡΑ Ι», που αφορά τις δόσεις πληττόμενων νοικοκυριών με δάνεια πρώτης κατοικίας, αλλά και το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας σε έως και 240 δόσεις που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2021, στο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου.