Χρηματιστήριο Αθηνών: «Βυθίζεται» η μία στις πέντε εισηγμένες που βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης!

H εικόνα μπορεί να διορθωθεί μόνο με βαθύ «κούρεμα» υποχρεώσεων και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Must Read

Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όσο και να περιμένει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ανακάμψουν οι εισηγμένες που είναι σε καθεστώς επιτήρησης, τα γεγονότα δείχνουν ότι ούτε κεφάλαια έχουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις των ιδίων τους κεφαλαίων, αλλά και οι τράπεζες καθυστερούν να δώσουν το «πράσινο φως» για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Αγώνα με τον χρόνο δίνουν αυτή την περίοδο οι 29 εισηγμένες που βρίσκονται υπό καθεστώς επιτήρησης. Με βάση τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα του 2019, ο καθαρός δανεισμός των εταιριών υπό επιτήρηση ανέρχεται στα 2,12 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 716.000.000 ευρώ! Αυτό σημαίνει πως η εικόνα διορθώνεται μόνο με βαθύ «κούρεμα» υποχρεώσεων και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η είδηση είναι ότι σήμερα οι μετοχές υπό επιτήρηση αποτελούν σχεδόν το 20% των συνολικών μετοχών, δηλαδή 1 στις 5 μετοχές βρίσκεται σε αυτή τη κατηγορία. Μετά πώς να έρθουν επενδυτές να επενδύσουν σε μια ρηχή αγορά, που ψάχνουν με το… φανάρι του Διογένη να βρούνε καλές και υγιείς εταιρίες. Σε κάθε περίπτωση, για την υπαγωγή μιας εταιρίας σε καθεστώς επιτήρησης θα πρέπει να συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους:

  1. αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων σε τρεις συνεχόμενες χρήσεις
  2. αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων κατά την τελευταία χρήση μεγαλύτερα σε απόλυτο νούμερο από τα αντίστοιχα αποτελέσματα της χρήσης που προηγήθηκε
  3. αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων κατά την τελευταία χρήση σε απόλυτο μέγεθος μεγαλύτερα από το 20% του κύκλου εργασιών της εταιρίας
  4. κύκλο εργασιών κάτω από 3.000.000 ευρώ
  5. αρνητικά ίδια κεφάλαια

Καταγράφει μεγάλες απώλειες

Ο αριθμός των επιτηρούμενων εταιριών αυξήθηκε κατά δύο, μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων χρήσης 2019. Υπήρξαν εισηγμένες που δήλωσαν αδυναμία δημοσίευσης, όπως, για παράδειγμα, η Δούρος και η ΑΕΓΕΚ. Για δύο ακόμα (Βιοτέρ και Dionic) ο ορκωτός είχε γνώμη με επιφύλαξη. Δεν είναι τυχαίο πως οι επενδυτές αποφεύγουν την εν λόγω κατηγορία και, όταν μια μετοχή εισέρχεται σε αυτή, καταγράφει μεγάλες απώλειες.

Από όλες τις εταιρίες μόνο η ΑΝΕΚ έχει ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου και, ουσιαστικά, οι τράπεζες θα μετοχοποιήσουν μέρος των δανείων. Η Pasal ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου, αλλά και αυτή ήταν μικρή για το ύψος της αρνητικής καθαρής θέσης. Λόγω διαδικασίας εξυγίανσης οι μετοχές των SATO και Βαράγκης θα χάσουν περιουσιακά στοιχεία και ο μόνος λόγος ύπαρξης θα είναι ως «όχημα» για έμμεση εισαγωγή εταιρίας στο Χ.Α., αλλά και πάλι ακούγονται πολλά και υλοποιούνται ελάχιστα.

Η Μπήτρος μετά το deal με τη ΣΙΔΜΑ περιμένει διαγραφή δανείων. Η Ακρίτας είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αλλά δεν βελτιώθηκε η εικόνα, ενώ στη ΒΙΟΤΕΡ δεν υπάρχει, ουσιαστικά, αντικείμενο και το business plan δεν φαίνεται να υλοποιείται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This