Όσοι είναι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα δουν περισσότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με τις συντάξεις του Μαρτίου (2021), καθώς το πέναλτι περικοπής σύνταξης στην απασχόληση συνταξιούχων αλλάζει και αντί 60%, πλέον θα είναι σε ποσοστό 30%.
Αναδρομικά ως και 14.300 ευρώ για συνταξιούχους που εργάζονται φέρνει με τη σύνταξη Μαρτίου, η εφαρμογή μικρότερου πέναλτι περικοπής σύνταξης στην απασχόληση συνταξιούχων. Οι πρώτες αυξήσεις πληρώθηκαν με τη σύνταξη μηνός Φεβρουαρίου 2021 στους συνταξιούχους με απασχόληση στο Δημόσιο και, με τη σύνταξη Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν και τα αναδρομικά των αυξήσεων που ισχύουν από τις 28 Φεβρουαρίου του 2020.
Όλοι οι συνταξιούχοι που ήταν σε αναστολή σύνταξης με το παλιό καθεστώς λόγω απασχόλησης στο Δημόσιο, τώρα θα πάρουν αναδρομικά το 70% της σύνταξής τους γιατί με τον νέο νόμο η αναστολή ισχύει σε όσους είναι κάτω των 61 ετών.
Η μείωση της ποινής για την εργασία των συνταξιούχων έγινε 30% με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) αντί της μείωσης 60% που ίσχυε με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).
Ποιοι κερδίζουν με το νέο καθεστώς
- Συνταξιούχοι ανεξαρτήτως ηλικίας με απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα
- Συνταξιούχοι άνω των 61 ετών με απασχόληση στο Δημόσιο
Η μείωση της σύνταξης κατά 30%,εφαρμόζεται ανεξαρτήτως του εάν ο συνταξιούχος παρέχει εργασία με μειωμένο ωράριο ή με μειωμένη απασχόληση, δηλαδή δεν υφίσταται η δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξής του βάσει των ημερών απασχόλησής του ανά μήνα. Με το προηγούμενο καθεστώς η μείωση ήταν 60% για όσες μέρες εργαζόταν. Οι μειώσεις δεν ισχύουν για συνταξιούχους ΟΓΑ με εισόδημα ως 10.000 ευρώ.