«Κόφτες» στην επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων για να ωφεληθούν λιγότεροι!

Μειωμένα ποσά για όσους εισέπραξαν επιστρεπτέα προκαταβολή, μπήκαν στο «Συν-Εργασία» ή ανέστειλαν συμβάσεις

Must Read

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του προγράμματος που θα επιδοτεί τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, το οποίο θα αντικαταστήσει τα περισσότερα οριζόντια μέτρα στήριξης, όπως είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές.

Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος θα «ραφτεί» στα μέτρα της πανδημίας, με τα κράτη-μέλη να διαβουλεύονται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για τις δαπάνες που θα επιδοτούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό μέτρο θα προικοδοτηθεί με ένα ποσό που θα αγγίζει τα 400.000.000 ευρώ.

Ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως «δεν θα ξεφύγουμε από το γενικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού», εννοώντας πως το πλαίσιο θα προβλέπει την επιδότηση πάγιων δαπανών, όπως ενοίκια, μισθοδοσίες και λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας.

Από την επιδότηση θα αποκλείονται δαπάνες, όπως η καταβολή τόκων και δόσεων δανείων, η πληρωμή ρυθμισμένων οφειλών, καθώς και οι επιταγές.

Οι «κόφτες»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο θα περιέχει πολλούς «κόφτες», όπως η πτώση τζίρου από την αρχή της πανδημίας, οι ζημιές κάθε επιχείρησης, αλλά και οι κρατικές ενισχύσεις που έχουν λάβει.

Για όσες επιχειρήσεις είχαν εισπράξει επιστρεπτέα προκαταβολή, την κρατική αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια ή έθεσαν τους εργαζομένους τους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», τα ποσά θα αφαιρεθούν από το ύψος της επιδότησης που δικαιούνται για τις πάγιες δαπάνες.

Σημειώνεται πως στις κρατικές επιδοτήσεις υπολογίζονται και τα έκτακτα επιδόματα στήριξης των εργαζομένων, ύψους 534 ευρώ, τα οποία έλαβαν όσοι τέθηκαν σε αναστολή εργασίας (σύμβασης) από τις επιχειρήσεις τους. Μπορεί τα ποσά να πιστώνονταν απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων και να μην «περνούσαν» από τις επιχειρήσεις, ωστόσο θεωρείται ως κρατική στήριξη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας προς εταιρίες που έκλεισαν με εντολή της Πολιτείας.

Αυτό σημαίνει πως αρκετές επιχειρήσεις θα λάβουν μειωμένη επιδότηση για τις πάγιες δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή κινδυνεύουν να εξαιρεθούν από το νέο μέτρο της κυβέρνησης.

Βήμα βήμα η διαδικασία

1. Τις επόμενες εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις να υποβάλουν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία του 2020, όπως είναι:

  • η πτώση τζίρου,
  • οι δαπάνες,
  • οι ζημιές,
  • η ακίνητη περιουσία που διαθέτουν,
  • το υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων και
  • το ύψος των καταθέσεων.

Η διαδικασία αναμένεται να προσομοιάζει με μια «πρόωρη» υποβολή φορολογικής δήλωσης, με τις ελεγκτικές Αρχές να διαχωρίζουν στη συνέχεια τις βιώσιμες από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

2. Με την υποβολή θα δηλώνουν πως τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζουν είναι αληθή, καθώς θα γίνουν διασταυρώσεις με το περιεχόμενο τόσο των δηλώσεων ΦΠΑ όσο και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

3. Το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιεί τον ειδικό αλγόριθμο προκειμένου να υπολογίσει τις «πάγιες» δαπάνες που θα επιδοτηθούν σε κάθε επιχείρηση. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσό που μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε επιχείρηση «εκτοξεύθηκε» από τα 3.000.000 ευρώ, που ήταν αρχικά, στα 10.000.000 ευρώ.

4. Μόλις ο αλγόριθμος υποδείξει το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε επιχείρηση, το σύστημα θα αφαιρεί το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που έχουν εκταμιευθεί κατά τους μήνες της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, θα επιδοτείται:

  • έως το 90% των πάγιων δαπανών σε μικρές επιχειρήσεις,
  • έως το 70% των δαπανών στις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους.

5. Τελευταίο στάδιο της διαδικασίας θα είναι η εκταμίευση των επιδοτήσεων. Δεν αποκλείεται το οικονομικό επιτελείο να θέσει ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι επιχειρήσεις που:

  • ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους,
  • παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά,
  • καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος και
  • απασχολούν εργαζομένους.

Παράδειγμα 1
Μια μικρή επιχείρηση με πάγιες δαπάνες 15.000 ευρώ τον χρόνο θα μπορεί να λάβει κρατική επιδότηση έως για το 90% των εξόδων που δεν κατάφερε να καλύψει με άλλες ενισχύσεις.

Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021:

  • έλαβε 8.000 ευρώ από τις επιστρεπτέες προκαταβολές,
  • δεν κατέβαλε 2.000 σε φόρους, καθώς εντάχθηκε στο μέτρο της αναστολής πληρωμής.

Τότε, οι «ακάλυπτες» μη πάγιες δαπάνες ανέρχονται στο ποσό των 5.000 ευρώ. Το κράτος θα επιδοτήσει το 90% αυτών των εξόδων, δηλαδή θα καταβάλει στην επιχείρηση 4.500 ευρώ.

Παράδειγμα 2:
Μια μεσαία επιχείρηση, που καταβάλει 30.000 ευρώ τον χρόνο σε ενοίκια, 5.000 ευρώ σε λογαριασμούς και άλλες 5.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές:

  • έχει λάβει από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό των 25.000 ευρώ,
  • έχει καταβάλει «κουρεμένα» ενοίκια κατά 5.000 ευρώ μέσα στο 2020, τότε δικαιούται την επιδότηση πάγιων δαπανών.

Από το σύνολο των εξόδων, ύψους 40.000 ευρώ, έχει καλύψει τις 30.000 ευρώ. Θα λάβει ως ενίσχυση το 70% της διαφοράς, δηλαδή 7.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This