Δεύτερες σκέψεις κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών για μια σειρά από φόρους που θεωρούνταν βέβαιο πως θα τροποποιηθούν προς όφελος των φορολογουμένων, με φόντο την πανδημία.
Οι παρατάσεις επί… παρατάσεων του lockdown μειώνουν καθημερινά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της κυβέρνησης, που συνεχίζει να ζει στον… δικό της κόσμο για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.
Καθώς το «ταμείο» αρχίζει να στερεύει απειλητικά, το υπουργείο Οικονομικών αρχίζει να αποσύρει μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, τις οποίες διαφήμιζε (με άμεσο ή έμμεσο τρόπο) ως «σίγουρες».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε πως δεν είναι βέβαιη η μείωση του ΕΝΦΙΑ φέτος κατά 8%, αφού δεν έχει ενταχθεί στον φετινό Προϋπολογισμό.
Σημειώνεται πως υψηλόβαθμοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου παρουσίαζαν τη μείωση ως «βέβαιο μέτρο» εντός του 2021 κι αυτό γιατί στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν επιπλέον 300.000.000-400.000.000 ευρώ από την ένταξη στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού 3.000 περιοχών της χώρας που μέχρι σήμερα φορολογούνται σαν… αγροτεμάχια, ενώ στην πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για βίλες με πισίνες και μεζονέτες.
Πολλές από αυτές τις περιοχές, μάλιστα, βρίσκονται σε ακριβές ζώνες, όπως σε τμήματα της Μυκόνου, της Πάρου και άλλων κοσμοπολίτικων περιοχών, αλλά και σε περιοχές της Αττικής. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της μείωσης ή ακόμα και της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται, όμως, σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.
Βέβαιη θεωρούνταν και η μείωση της προκαταβολής φόρου, μέτρο που θα έδινε σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει πέρυσι σε μια έκτακτη μείωση του φόρου, ωστόσο φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες φαίνεται πως θα πληρώσουν κανονικά την προκαταβολή φόρου, μαζί με τον όποιο φόρο προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Παράλληλα, στον «αέρα» βρίσκεται και πάλι η κατάργηση ή η σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, ενός μέτρου που οδηγεί σε μεγάλες «παγίδες» φόρου εκατομμυρίων φορολογουμένων κάθε χρόνο.
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται και οι αλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 2020, έτος που «σημαδεύτηκε» από το lockdown. Ενα από τα σενάρια είναι η μείωση του ποσοστού για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου στο 20%, από το 30% που ορίζει ο νόμος.
Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Οικονομικών, όλα θα κριθούν την άνοιξη, όταν γίνει μια πρώτη συνολική αποτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας, προκειμένου να φανούν τα δημοσιονομικά περιθώρια της κυβέρνησης για έκτακτες φοροελαφρύνσεις.