ΕΣΠΑ: Έως 31 Μαρτίου η τελευταία ευκαιρία για την επιχορήγηση επιχειρήσεων

Για λίγες μέρες ακόμη «τρέχουν» τρία προγράμματα ενίσχυσης μικρών, πολύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων

Must Read

Εκπνέει σταδιακά έως το τέλος του μήνα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τρία προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου.

Η 24η Μαρτίου έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για αιτήσεις στο e-lianiko, που προβλέπει επιχορήγηση έως 5.000 ευρώ για δημιουργία e-shop. Έως τις 30 Μαρτίου θα γίνονται δεκτές αιτήσεις στο καθεστώς Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου, με τις επιδοτήσεις να κυμαίνονται από 50.000 έως 150.000 ευρώ.

Μία μέρα παραπάνω (31 Μαρτίου) έχουν στη διάθεσή τους όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στο καθεστώς Γενική Επιχειρηματικότητα του αναπτυξιακού νόμου, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται ενισχύσεις μέχρι 55%, με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα με την περιοχή εγκατάστασης. Η επιδότηση κυμαίνεται από 100.000 έως 500.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Το «e-λιανικό»

Ειδικότερα, ανοιχτή για ακόμα δέκα ημέρες θα είναι η πλατφόρμα openshops.gr για αιτήσεις στο πρόγραμμα e-λιανικό, που έχει προϋπολογισμό 80.000.000 ευρώ, υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ και εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσει περισσότερες από 18.000 επιχειρήσεις. Η δράση απευθύνεται σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από τις 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής.

Η αξιολόγηση και η έγκριση της επιχορήγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι άμεση. Ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης των υφιστάμενων επιχειρήσεων ορίζεται η μείωση του κύκλου εργασιών 4ου τριμήνου 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο κύκλο 4ου τρίμηνου έτους 2019. Η μείωση πρέπει σε ποσοστό να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 20%.

Το κριτήριο δεν θα εφαρμοστεί στις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Πέρα απ’ αυτό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχουν το λιανεμπόριο (ΚΑΔ 47) είτε ως κύρια δραστηριότητα, στην έδρα ή στο υποκατάστημα, είτε ως δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα.
  • Να διατηρούν φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης ειδών σε διακριτό της οικίας τους χώρο, δηλαδή εμπορικό χώρο που υποδέχεται και εξυπηρετεί πελάτες.
  • Να έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιλέξιμης δραστηριότητας στην έδρα ή και σε υποκαταστήματα της επιχείρησης για τουλάχιστον μία ημέρα από τις 18 Μαρτίου 2020 και εφεξής.
  • Να υποβάλουν μία επενδυτική πρόταση (αίτηση) ανά ΑΦΜ.
  • Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση, να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.
  • Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης.

Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

Δικαιούχοι του παρόντος καθεστώτος ενισχύσεων είναι οι νεοσύστατες ή υπό ίδρυση πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εξής κατηγορίες: Ξενοδοχεία και camping κατηγορίας τουλάχιστον τριών αστέρων, τουρισμός υγείας και ιατρικός τουρισμός, μεταποίηση/βιομηχανία, αγροδιατροφή, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα/logistics και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 205.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 200.000.000 ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τα 5.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων διαμορφώνεται στα 150.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις, στα 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις και στα 50.000 ευρώ για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών και τις αγροτικές εταιρικές συμπράξεις.

Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για:

  • κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων κτιρίων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών (το 60% στον τουρισμό και το 70% στον τομέα logistics),
  • αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, τεχνικών εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων εσωτερικής διακίνησης,
  • χρηματοδοτική μίσθωση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού,
  • ειδικές & μηχανολογικές εγκαταστάσεις,
  • άυλα στοιχεία ενεργητικού (μεταφορά τεχνολογίας, άδειες εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνίες, πιστοποιήσεις, προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού κ.λπ.). Οι επιλέξιμες δαπάνες για άυλα στοιχεία ενεργητικού δεν μπορούν να υπερβούν το 50% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών και για τις ΜΜΕ το 75%,
  • επιδοτείται το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, υπολογιζόμενο για περίοδο δύο ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης.

Γενική επιχειρηματικότητα

Στο καθεστώς γενική επιχειρηματικότητα επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 170.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 70.000.000 ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 100.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.

Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος επενδυτικού σχεδίου για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 500.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις, στα 250.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, στα 150.000 για μικρές επιχειρήσεις, στα 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις και στα 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This