Αλλαγές στο παράλογο μέτρων των τεκμηρίων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, με φόντο την πορεία της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι θα βρουν προσυμπληρωμένα τα ποσά που χαρακτηρίζονται εύλογες δαπάνες, όπως για παράδειγμα οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, ή άλλα επιδόματα που έχουν λάβει (π.χ. τα 400 ευρώ για τους επιστήμονες).
Αν δεν ανακοινωθούν αλλαγές στο μέτρο των τεκμηρίων, το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχτούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν έλαβαν κατά τη διάρκεια του νέου lockdown κανένα έκτακτο επίδομα στήριξης από την Πολιτεία και αντ’ αυτού το υπουργείο Οικονομικών τούς ενέταξε στους τελευταίους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση των τεκμηρίων σε όσους έχουν χάσει ένα σημαντικό κομμάτι των εισοδημάτων τους.
Για παράδειγμα, ένας άγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ διαθέτει ένα ακίνητο 90 τετραγωνικών στην περιοχή του Χαλανδρίου και ένα Ι.Χ. 1.600 κυβικών, με την Εφορία να θεωρεί:
- Τεκμήριο διαβίωσης (άγαμου): 3.000 ευρώ.
- Τεκμήριο αυτοκινήτου: 5.200 ευρώ.
- Τεκμήριο ακινήτου: 3.850 ευρώ.
Σύνολο τεκμηρίων: 12.050 ευρώ
Ο εν λόγω φορολογούμενος κάλυπτε τις δαπάνες του και φορολογούνταν με βάση το πραγματικό δηλωθέν εισόδημα των 14.000 ευρώ. Ωστόσο, σε περίπτωση που το 2020 τέθηκε σε αναστολή εργασίας για ένα διάστημα τριών μηνών, θα δηλώσει εισόδημα περίπου 10.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να πέσει στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, που είναι υψηλότερη κατά σχεδόν 1.550 ευρώ.
Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, για να αποφευχθεί αυτή η στρέβλωση, θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης ανάλογα με τον χρόνο που ένας εργαζόμενος, ελεύθερος επαγγελματίας ή ατομική επιχείρηση είχε απώλεια εισοδήματος.
Το οικονομικό επιτελείο δέχεται πολλές διαφορετικές εισηγήσεις για το μέλλον των τεκμηρίων, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κοντά στο Πάσχα, ενώ οι ίδιες πηγές τονίζουν πως μέλημά τους είναι να υπάρξει διαχωρισμός όσων έχουν πληγεί από την πανδημία με εκείνους που έχουν σημειώσει ακόμα και αύξηση των εισοδημάτων τους.