«Όνειρο απατηλό» η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για… 9 στις 10 επιχειρήσεις!

Λίγες και εκλεκτές εκείνες που έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια

Must Read

Στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπολογίζει πως θα κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις πάνω από 25 δισ. ευρώ, μέσα στην επόμενη εξαετία.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται στα δάνεια που αναμένεται να εκταμιευθούν από την Ευρώπη και θα αφορούν επενδύσεις ιδιωτών στη χώρα μας. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν «πακέτα» ύψους 100.000.000 – 200.000.000 ευρώ, τα οποία μόλις τα εξαντλούν θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν νέας ροής χρημάτων. Για να υλοποιηθεί ένα έργο, το κράτος θα χρηματοδοτήσει έως το 50% της επένδυσης, η τράπεζα το 30% και ο επενδυτής να βάλει από την τσέπη του το 20% του ποσού.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του «Τειρεσία», από τις περίπου 260.000 επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα, υπάρχει μόλις ένα 10%-12% αυτών που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια και ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης! Πρόκειται στην ουσία για σχεδόν 30.000 επιχειρήσεις, οι οποίες φαίνεται πως πληρούν, σε πρώτη φάση, τα κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες διαθέτουν τραπεζικό προφίλ, που αποτελεί ίσως την πλέον σημαντική προϋπόθεση ένταξης στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, μέσω δανεισμού.

Φυσικά, δεν σημαίνει πως αυτές οι 30.000 επιχειρήσεις θα μπορούν να καταστούν επιλέξιμες για μια επένδυση, αφού θα πρέπει να πληρούν μια σειρά από αυστηρά κριτήρια, με αποτέλεσμα ο κλοιός των επιχειρήσεων που θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τον φθηνό δανεισμό για την υλοποίηση μιας επένδυσης να περιορίζεται δραστικά σε… λίγους και εκλεκτούς.

Συμβάσεις με εγχώριες και διεθνείς τράπεζες

Σημειώνεται πως για την υλοποίηση των επενδύσεων και κατ’ επέκταση την αποδέσμευση των κονδυλίων, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε συμβάσεις με εγχώριες και διεθνείς τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να διαχειριστούν τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων. Ο επενδυτής θα πρέπει να υποβάλει το business plan του στην τράπεζα της επιλογής του, η οποία και θα το αξιολογήσει. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, το κράτος δεν θα αξιολογεί τις προτάσεις, αλλά μόνο αν είναι κάποιος επιλέξιμος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προωθεί τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, προκειμένου να δημιουργήσουν πιο «ισχυρά» επενδυτικά σχήματα. Ωστόσο, αυτή η «προτροπή» φαίνεται πως… αγγίζει την πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη να κλείσουν οι πολυάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας και να μπουν κάτω από την ομπρέλα μεγαλύτερων εταιρικών σχημάτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This