Απανωτά «χαστούκια» στην κυβέρνηση: Τέσσερις νέες δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά!

Η κυβέρνηση τρέμει, καθώς η δικαίωση των συνταξιούχων σημαίνει 2,5 δισ. ευρώ

Must Read

Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση, καθώς οι αποφάσεις δικαστηρίων που επιδικάζουν αναδρομικά σε συνταξιούχους έχουν πάρει τη μορφή τσουνάμι, εν όψει και της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα πρωτοδικεία όλης της χώρας, το ένα μετά το άλλο, εφαρμόζοντας τους νόμους αλλά και προηγούμενες αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, διαμορφώνουν ένα κλίμα που, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, αναμφίβολα δεν μπορούν να αγνοήσουν οι δικαστές του ΣτΕ.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να… ξορκίσει το κακό, καθώς μία πιθανή δικαίωση των συνταξιούχων συνεπάγεται ένα ποσό τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» δημοσιεύει σήμερα άλλες τέσσερις αποφάσεις δικαστηρίων που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα και έφερε στο φως η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.).

Κοινή τους συνισταμένη το γεγονός ότι εκτός από την επιστροφή αναδρομικών και οι τέσσερις αποφάσεις επιδικάζουν στους συνταξιούχους και τους τόκους, ανεβάζοντας κατά πολύ τον… λογαριασμό.

Δώστε και τους τόκους

  • Με την υπ’ αριθ. 2301/2021 απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε το Δημόσιο να καταβάλει τόκο 6% (τόκος επιδικίας) για τα αναδρομικά που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2018.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε από το 13ο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τον Σεπτέμβριο του 2019 αφορά την ομαδική προσφυγή 50 συνταξιούχων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των νόμων 4093/2012 και 4307/2014.

Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαρτίου 2021, ορίζεται ότι το δικαστήριο δέχεται την αγωγή ως προς το αίτημα επιδίκασης τόκων και υποχρεώνει το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει το ποσό των τόκων που αντιστοιχεί στις οφειλόμενες και ήδη καταβληθείσες σε έκαστο εξ αυτών αποδοχές χρονικού διαστήματος από 1.8.2012 έως 31.12.2014.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα αναδρομικά έπρεπε να χορηγηθούν μαζί με τόκο 6% ετησίως. Με τη νέα απόφαση δικαιώθηκαν 50 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, «έτσι ανοίγει ο δρόμος για όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους, στους οποίους καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά στο παρελθόν»!

Αναδρομικά και για τα Δώρα

  • Ακόμη πιο σημαντικές είναι δύο «δίδυμες» αποφάσεις που εκδόθηκαν στις 2 Φεβρουαρίου 2021 από το 12ο Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καθώς, εκτός από τους τόκους, απαιτούν από το Ελληνικό Δημόσιο να επιστρέψει σε συνταξιούχους αναδρομικά όχι μόνο για τις κύριες, όπως έκανε το περασμένο φθινόπωρο, αλλά και για τα Δώρα! Εξάλλου, αυτό είναι εν μέρει και το αντικείμενο της αίτησης ακύρωσης που εκδικάστηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 15 Ιανουαρίου 2021: η επιστροφή αναδρομικών για τις περικοπές σε επικουρικές και Δώρα.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη (υπ’ αριθ. 2942/2021) που συζητήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2020, το δικαστήριο τροποποιεί την πράξη της Διευθύντριας Παροχών του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΦΚΑ, αποφαίνεται ότι μη νομίμως μειώθηκε η καταβληθείσα στην προσφεύγουσα κύρια σύνταξη γήρατος (συμπεριλαμβανομένων των δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας) κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως 11.5.2016 και αναγνωρίζει ότι ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να επιστρέψει στην προσφεύγουσα, νομιμοτόκως, από την άσκηση της προσφυγής (9.10.2017) έως την εξόφληση, τα ποσά της κύριας σύνταξής της που παρακρατήθηκαν παρανόμως βάσει των διατάξεων του ν. 4093/2012.

  • Αντιστοίχως, η δεύτερη απόφαση (υπ’ αριθ.2948/2021), που συζητήθηκε 3 Νοεμβρίου 2020, τροποποιεί και αυτή την πράξη της Διευθύντριας Παροχών του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του ΕΦΚΑ, αποφαίνεται ότι μη νομίμως μειώθηκε η καταβληθείσα στον προσφεύγοντα κύρια σύνταξη γήρατος (συμπεριλαμβανομένων των δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας) κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως 11.5.2016, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4093/2012 και αναγνωρίζει ότι ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να επιστρέψει στον προσφεύγοντα, νομιμοτόκως από την άσκηση της προσφυγής (11.10.2017) έως την εξόφληση, τα ποσά της κύριας σύνταξής του, που παρακρατήθηκαν παρανόμως βάσει των διατάξεων του ν. 4093/2012.

Αναδρομικά και για τις επικουρικές!

  • Με την υπ’ αριθ. 2658/2021 απόφαση, που δημοσιεύθηκε επίσημα την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε το ΕΤΕΑΕΠ (νυν ΕΦΚΑ) να καταβάλει αναδρομικά σε συνταξιούχους του ΤΕΑΠΕΤΕ (Επικουρικό Ταμείο των Υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας), που ήταν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και είχαν περικοπές στην επικουρική τους σύνταξη. Συγκεκριμένα, το 33ο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στην προσφυγή που συζητήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, επιδίκασε 3.617 και 2.380 ευρώ αντίστοιχα σε δύο συνταξιούχους του ΤΕΑΠΕΤΕ, με τόκο 6% μέχρι σήμερα (5 έτη).

Η σημαντική αυτή απόφαση ανοίγει τον δρόμο για όλους τους συνταξιούχους των τραπεζών, καθώς και των άλλων ΔΕΚΟ (ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΑΥΤΕΚΩ), που είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις.

Ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος, σε δήλωσή του, καλεί «κυβέρνηση και τράπεζες σε άμεση και γενική συμμόρφωση χωρίς περιττές και δαπανηρές προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This