Σε νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς η επέκταση του lockdown ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε αύξηση των κρατικών δαπανών κατά 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας.
Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση», το οποίο κατατέθηκε χθες το πρωί στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως στον αρχικό προϋπολογισμό προβλέφθηκε ένα κονδύλι της τάξεως των 7,5 δισ. ευρώ, ωστόσο η επέκταση του lockdown το πρώτο δίμηνο του έτους ανέβασε το ποσό στα 11,6 δισ. και η νέα παράταση που δόθηκε στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έτι περαιτέρω στα 14 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η αναθεώρηση του προϋπολογισμού με την ενίσχυση των κρατικών δαπανών αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερα ελλείμματα και αύξηση του δημόσιου χρέους.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος της πανδημίας φέτος δεν εξαντλείται στα 14 δισ. ευρώ, καθώς το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, η απαλλαγή από το πρόστιμο του 22% για τους φορολογουμένους που δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές δαπάνες, οι αποζημιώσεις ενοικίων και για τον μήνα Μάιο σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας.
Μέτρα κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς
Αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο, κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που άρχισε αυτή την εβδομάδα σε τεχνικό επίπεδο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας με τα ανώτατα κλιμάκια των δανειστών.
Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί διατάξεις οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί και χρειάζονταν να κυρωθούν με νόμο, όπως:
- Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2019 και 2020 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρα.
- Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και της διάδοσης του κορωνοϊού. Το μέτρο εφαρμόστηκε στις περιπτώσεις της δυτικής Αττικής, αλλά και της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης, λόγω της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.
- Παράταση της αναστολής καταβολής στο Ελληνικό Δημόσιο του ποσοστού 5% των νοσηλίων που εισπράττουν οι ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης έως και τις 31/12/2021.
- Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% εντάσσονται όλα τα αναγκαία είδη αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης. Ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 και μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας τα είδη αυτά υπάγονται σε ΦΠΑ 13%.