Την επόμενη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή, αλλά σημαντικά «ψαλιδισμένη», η στομφώδης εξαγγελία του υπουργού Εργασίας για τη συμμετοχή ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων, με τις εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη, σύμφωνα με τον ίδιο, να ανέρχονται σε 139.000 και το σύνολο των εκκρεμών να ξεπερνά τις 400.000.
Η πραγματικότητα προσγείωσε τον κ. Χατζηδάκη, καθώς τόσο σε νομικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, πέρα από τις σφοδρές αντιδράσεις, αυτό που ανακοινώθηκε αρχικώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Έτσι, προωθείται η συμμετοχή πιστοποιημένων ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών, η οποία όμως δεν θα υποκαθιστά το έργο των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Συγκεκριμένα, οι ιδιώτες θα αναλάβουν προκαταρκτικές εργασίες (π.χ., βεβαίωση χρόνου ασφάλισης, διαπίστωση ύπαρξης ή μη οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία) σχετικά με τους φακέλους των ασφαλισμένων, όμως τον τελικό έλεγχο και την υπογραφή για τη συνταξιοδοτική απόφαση θα έχουν οι μόνιμοι υπάλληλοι.
«Αγκάθι» η αμοιβή των ιδιωτών
Συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι το ζήτημα της αμοιβής των ιδιωτών, καθώς το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ που επανήλθαν στην υπηρεσία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων πληρώνονται με περίπου 12 ευρώ ανά απόφαση, ποσό που δεν θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι ιδιώτες.
Σε κάθε περίπτωση, έμπειρα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι μοναδική σίγουρη λύση για την εκκαθάριση του τεράστιου αποθέματος των αιτήσεων, που έχει ως συνέπεια οι καθυστερήσεις να φτάνουν έως και τα τέσσερα χρόνια, είναι η ενίσχυση των Ταμείων με προσωπικό, υπενθυμίζοντας ότι οι εκκρεμότητες των κύριων συντάξεων μειώθηκαν κάτω από τις 100.000 το 2018, όταν και είχαν απασχοληθεί συμβασιούχοι νέοι πτυχιούχοι μέσω ΟΑΕΔ.