Ανησυχία και αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία που καταθέτει αύριο στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, για τη συμμετοχή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων.
Ο Κωστής Χατζηδάκης διατείνεται ότι η εμπλοκή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών θα συνδράμει στην επιτάχυνση της εκκαθάρισης του τεράστιου αποθέματος των εκκρεμών αιτήσεων, όμως εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες τόσο για την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης όσο και για πρόσθετα προβλήματα που τυχόν θα δημιουργήσει.
Θέλοντας ενδεχομένως να συνεκτιμήσει πρώτα τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση σκόπιμα θολώνει τα νερά σε σχέση με την αμοιβή των ιδιωτών, λεπτομέρειες της οποίας θα προσδιοριστούν μέσω υπουργικής απόφασης μετά την ψήφιση της τροπολογίας. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλεται ότι η ανάθεση της διαδικασίας σε ιδιώτες είναι νομικά έωλη και αντισυνταγματική και προς τούτο μάλιστα ο σύλλογος υπαλλήλων κοινωνικής ασφάλισης του υπουργείου εργασίας, από κοινού με τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία, θα εξετάσει τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Ο κανόνας και όχι η εξαίρεση
Το πλέον προβληματικό σημείο της παρέμβασης είναι η πρόβλεψη ότι εάν σε διάστημα ενός μήνα από την κατάθεση του προσχεδίου συνταξιοδοτικής απόφασης από τους ιδιώτες ο ΕΦΚΑ δεν εκδίδει την απόφαση, τότε θα θεωρείται έγκυρο το προσχέδιο του ιδιώτη. Με δεδομένο ότι το προσωπικό του Ταμείου είναι αποψιλωμένο κατά 40% την τελευταία τριετία, κάτι τέτοιο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος μόλις στο 5% των αποφάσεων που θα εκδίδουν οι ιδιώτες, ενώ, τέλος, εάν προκύψει ότι βεβαιώσεις ή σχέδια αποφάσεων με βάση τις οποίες χορηγήθηκε η σύνταξη είναι εσφαλμένα ή ελλιπή, η απόφαση απονομής σύνταξης θα ανακαλείται ή και θα αλλάζει, ακόμη και 10 χρόνια μετά.