Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της απόφασης της κυβέρνησης να εκχωρήσει σε ιδιώτες την έκδοση των συντάξεων.
Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν σήμερα Πέμπτη σε στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, ζητά την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων» και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.
Με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις του ΕΦΚΑ σε προσωπικό, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία υπογραμμίζουν ότι «στα τεσσεράμισι χρόνια λειτουργίας του δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου» και επισημαίνουν τον ορατό κίνδυνο να λαμβάνουν άμεσα σύνταξη μόνο όσοι ασφαλισμένοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν στους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές, σημειώνοντας ότι «όποιος πληρώσει το “πιστοποιημένο ιδιωτικό γραφείο” σε κάποιες περιπτώσεις θα παίρνει σύνταξη γρηγορότερα και όποιος δεν έχει να πληρώσει θα πρέπει να περιμένει από τον υποστελεχωμένο και άθλια εξοπλισμένο από το κράτος φορέα κάποια χρόνια για να του δώσει σύνταξη».
Τροπολογία με σκοπό τη διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης
Σήμερα, μάλιστα, προγραμματίζουν στις 12.30 το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου. «Η τροπολογία έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το άρθρο 22 παράγρ. 5 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί αποκλειστική μέριμνα του κράτους» τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ. Καλεί την κυβέρνηση να την αποσύρει και τους βουλευτές «να καταψηφίσουν την απαράδεκτη τροπολογία του κ. Χατζηδάκη, που έχει σκοπό τη διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, όπως διέλυσε την Ολυμπιακή, τη ΔΕΗ και τη ΛΑΡΚΟ».
Την Τετάρτη η διοίκηση του ΕΦΚΑ εξέδωσε πρόσκληση απασχόλησης με καθεστώς σύμβασης έργου συνολικά 100 συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, συνολικής διάρκειας οκτώ μηνών, χωρίς τη δυνατότητα ανανέωσης, για το έργο της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων. Ωστόσο, η αμοιβή τους μόνο κίνητρο δεν αποτελεί, καθώς ανέρχεται σε περίπου 12 ευρώ ανά συνταξιοδοτική απόφαση, και πόρρω απέχει από τις αμοιβές που διαπραγματεύεται το υπουργείο Εργασίας με τους εκπροσώπους δικηγόρων και λογιστών.