Προθεσμία έως και τις 6 Μαΐου έχουν τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλουν φέτος χωριστή φορολογική δήλωση.
Φοροτεχνικοί επισημαίνουν πως αυτή η διαδικασία κρύβει πολλές «παγίδες», κυρίως στα τεκμήρια διαβίωσης, στις ηλεκτρονικές αποδείξεις και στο φορολογικό βάρος των παιδιών, με αποτέλεσμα να προκύψουν υπέρογκοι φόροι, αν δεν επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους φορολογουμένους. Όπως επισημαίνουν, η συγκεκριμένη διαδικασία πρακτικά συμφέρει στις περιπτώσεις που ένας εκ των δύο συζύγων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.
Οι φορολογούμενοι ενδέχεται να πέσουν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, με αποτέλεσμα να κληθούν να φορολογηθούν για ανύπαρκτα εισοδήματα, καταβάλλοντας τεράστιους φόρους. Οι σύζυγοι θα πρέπει να είναι βέβαιοι πως τα εισοδήματα που θα δηλώσουν είναι ικανά να καλύψουν τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσής τους. Υπενθυμίζεται πως εκτάκτως φέτος από τα τεκμήρια εξαιρούνται οι πληττόμενοι.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην «παγίδα» των τεκμηρίων πιάστηκαν πέρυσι πάνω από 1.900.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι πλήρωσαν έξτρα φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα περίπου 6,5 δισ. ευρώ.
Το δικαίωμα της μεταφοράς e-αποδείξεων
Τα ζευγάρια που υποβάλλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν e-αποδείξεις στον άλλον σύζυγο, εφόσον υπάρχει περίσσευμα ηλεκτρονικών δαπανών. Ωστόσο, την επιλογή δεν διαθέτουν τα ζευγάρια που θα επιλέξουν την υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του προστίμου 22% σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει καλύψει το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικές αποδείξεις ή 11% για όσους έχουν καλύψει με e-δαπάνες πάνω από το 20% του ετήσιου εισοδήματός του.
Το πέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις δεν ισχύει φέτος για τους πληττομένους, αλλά και όσους είναι άνω των 60 ετών.