Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης βλέπει για την Ελλάδα η S&P Global σε νέα έκθεσή της, καθώς εκτιμά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας έως 18,3% μέχρι το 2026.
Συγκεκριμένα, ο οίκος εξετάζει δύο σενάρια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2020-2026, που θα μπορούσε σωρευτικά να διαμορφωθεί από +8,3% έως +18,3%, στην περίπτωση μια ισχυρής θετικής επίδρασης του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως εκτιμά, η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης με βάση την τελευταία επταετία, άνω του 65%, κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητες για αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων της Ε.Ε. είναι πολύ υψηλές για τη χώρα μας, αποκομίζοντας έτσι και τα ανάλογα οφέλη.
Ο S&P εκτιμά ότι από τους ευρωπαϊκούς πόρους θα επωφεληθούν περισσότερο η Ελλάδα και η Βουλγαρία, καθώς -με βάση τις εκτιμήσεις της- το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει το ΑΕΠ στις δύο χώρες κατά 8,3% και 6,1% αντίστοιχα, με βάση το σενάριο χαμηλής επίπτωσης και κατά 18,3% και 18,2% αντίστοιχα, με βάση το σενάριο μεγάλης επίπτωσης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παρόμοια χαρακτηριστικά
Όπως αναφέρει ο οίκος, αυτές οι δύο χώρες μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως είναι ένα υψηλό επίπεδο της διαρθρωτικής ανεργίας προ πανδημίας, χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής, μεγάλο επενδυτικό χάσμα, μεγάλο κλάδο υπηρεσιών κυρίως στον τουρισμό, καθώς και ένα σχετικά υψηλό ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων της Ε.Ε.
Ακολούθως, σημαντική αύξηση του ΑΕΠ θα έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Λετονία και Κροατία: Με βάση το σενάριο χαμηλής επίπτωσης, ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% έως το 2026 στην Πορτογαλία και τη Λετονία και κατά 5,8% για την Κροατία.