Την απόλυτη καταστροφή της περσινής τουριστικής περιόδου αποτυπώνουν τα τελικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τα έσοδα από τη βαριά βιομηχανία.
Οι εισπράξεις το 2020 διαμορφώθηκαν στα 4,32 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 76,2% σε σύγκριση με το 2019. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως η χώρα μας πέρυσι κατέγραψε μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 78,2% και έχασε τουριστικά έσοδα 13,86 δισ. ευρώ.
Οι πύλες εισόδου για την υποδοχή των τουριστών αναμένεται να ανοίξουν και επίσημα σε λίγες ημέρες, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό, στον οποίο έχει «ποντάρει» όλο τον οικονομικό σχεδιασμό: από την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά μέσα στο καλοκαίρι έως και την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, που έχουν φτάσει σε επίπεδα «συναγερμού», λόγω του παρατεταμένου lockdown.
Τουλάχιστον τα μισά έσοδα του 2019 ο στόχος για φέτος
Ο στόχος που έχει τεθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού είναι να εισπραχθούν φέτος τουλάχιστον τα μισά έσοδα του 2019, δηλαδή 8 με 9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, «ξορκίζουν» κάθε άλλο σενάριο για μια επανάληψη των περσινών εισπράξεων, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα εκτροχιάσει πλήρως τον Προϋπολογισμό και θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε επικίνδυνα δημοσιονομικά μονοπάτια. Σε επίπεδο αριθμών, το 2020 εισήλθαν στη χώρα μας 7.400.000 ταξιδιώτες, έναντι 34.000.000 ταξιδιωτών το 2019, με τον φετινό στόχο να τοποθετείται κοντά στα 14.000.000-15.000.000 τουρίστες.
Υπενθυμίζεται πως οι ταξιδιώτες που μπορούν να επισκεφτούν τη χώρα μας θα πρέπει να διαθέτουν αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR τεστ, 72 ώρες προτού ταξιδέψουν. Χωρίς την υποχρέωση της επταήμερης καραντίνας μπορούν να ταξιδέψουν πλέον στην Ελλάδα οι επιβάτες (μόνιμοι κάτοικοι) των χωρών της Ε.Ε, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης, της Ρουάντα, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης.