Τις μεγάλες αγορές που παραδοσιακά αποτελούν «δεξαμενή» τουριστών βολιδοσκοπεί η κυβέρνηση, προκειμένου να σώσει τη φετινή παρτίδα των κρατικών εσόδων.
Είναι χαρακτηριστικό πως η χώρα μας ποντάρει ιδιαίτερα σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, να παρακολουθούν στενά την πορεία των εμβολιασμών σε κάθε χώρα που είναι στην «τουριστική λίστα» της Ελλάδας. Πέραν αυτών, προσέγγιση έχει γίνει με τη Γερμανία, ενώ γίνεται άνοιγμα και προς τη Ρωσία, οι πολίτες της οποίας έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Sputnik V, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από την Ε.Ε.
Οι περιορισμοί και τα αυστηρά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας φαίνεται πως μπορεί να βρεθούν στην… άκρη, καθώς στις πύλες εισόδου θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι, δείγμα πως η κυβέρνηση βιάζεται να ανοίξει τον τουρισμό σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και υπόσχεται πως δεν θα υπάρξουν καραντίνες και άλλοι περιορισμοί στους ταξιδιώτες. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εισπράξει όσα περισσότερα έσοδα γίνεται σε σχέση με την περσινή καταστροφική τουριστική σεζόν, από την οποία εισέρρευσαν στη χώρα περίπου 4 δισ. ευρώ.
Δύσκολο φθινόπωρο
Για το 2021 η κυβέρνηση έχει υπολογίσει διπλάσια έσοδα, της τάξεως των 8-9 δισ., όταν το 2019 είχαν μπει στα κρατικά ταμεία περίπου 18 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση, όμως, που και η φετινή σεζόν δεν αποδώσει τα αναμενόμενα έσοδα, τότε προμηνύεται ένα δύσκολο φθινόπωρο με εκτόξευση του ελλείμματος και ίσως αναπόφευκτα φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η «τρύπα» στις προβλέψεις του προϋπολογισμού, η οποία θα επηρεάσει και τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου για το 2023.
Την επόμενη χρονιά η Κομισιόν θα επαναφέρει τους δημοσιονομικούς κανόνες για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους, αλλά και στόχους σε κάθε χώρα για τη διαχείριση των «ζημιών» που άφησε πίσω της η πανδημία.