Στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα ληφθεί απόφαση για τα επόμενα βήματα για τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Ουσιαστικά, θα εγκριθεί το άνοιγμα του virtual data room στα εννέα funds που προσήλθαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Δηλαδή, οι επιστολές που θα σταλούν στους συμμετέχοντες στη διαδικασία, η συμφωνία εμπιστευτικότητας και άλλα σχετικά έγγραφα, προκειμένου οι συμμετέχοντες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να γίνει εντός του φθινοπώρου. Δηλαδή το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής (αν συνυπολογιστούν και τα ελεγκτικά, Ε.Ε. κ.λπ.) θα ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, το 2022.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εκπονήσει Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου έως το 2028, συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 3 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει έργα αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους χρήστες, βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας και της ασφάλειας λειτουργίας του δικτύου καθώς και κρίσιμα έργα εκσυγχρονισμού. Εμβληματικά έργα του πλάνου αυτού θεωρούνται η υπογειοποίηση του δικτύου και οι «έξυπνοι» μετρητές, τα οποία, μάλιστα, έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης.
Yπογειοποίηση του δικτύου
Αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι σχετικές συζητήσεις, για την υπογειοποίηση προβλέπεται να διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης περί τα 130.000.000 ευρώ και για τους «έξυπνους» μετρητές 200.000.000 ευρώ. Με δεδομένο, λοιπόν, το υψηλό κόστος του επενδυτικού πλάνου του ΔΕΔΔΗΕ, το ερώτημα που διατυπώνεται είναι κατά πόσο η πορεία του θα μπορούσε να συναρτηθεί με την επιτυχία της ιδιωτικοποίησης του διαχειριστή, με το σκεπτικό ότι ο υποψήφιος επενδυτής που θα κληθεί να βάλει χρήματα στην εταιρία ενδεχομένως να ενδιαφέρεται να έχει άποψη για τα έργα που προγραμματίζονται.