Απόφαση-σταθμός από την ελληνική Δικαιοσύνη, που έκρινε ότι ο ΕΦΚΑ οφείλει να δώσει αποζημίωση σε συνταξιούχο για την τεράστια καθυστέρηση που επέδειξε στον ακριβή προσδιορισμό της σύνταξής της!
Ειδικότερα, με την υπ’ αριθ. 1806/2021 απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας καταδίκασε τον ΕΦΚΑ στην καταβολή ποσού 4.357 ευρώ με τόκο 6%, επειδή οι υπηρεσίες του καθυστέρησαν να προσδιορίσουν τον χρόνο ασφάλισης ασφαλισμένης που είχε αιτηθεί σύνταξη με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος-εργατολόγος και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος: «Η απόφαση, που είναι η πρώτη στη χώρα μας με παρόμοιο διατακτικό, αφορά πολλές χιλιάδες ασφαλισμένους».
Συγκεκριμένα, η ασφαλισμένη που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη παραιτήθηκε λόγω συνταξιοδότησης τον Οκτώβριο του 2010 και έλαβε απόφαση σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ύψους 588 ευρώ τον Απρίλιο του 2011. Όμως, ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης που είχε διανύσει υπολογίστηκε οριστικά τον Μάιο του 2015, δηλαδή έπειτα από τέσσερα χρόνια και εφτά μήνες! Μετά τον συνυπολογισμό του χρόνου που είχε διανύσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ, εκδόθηκε τροποποιητική πράξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η σύνταξή της, με συνολική συντάξιμη υπηρεσία 27 ετών και 11 μηνών, διαμορφώθηκε σε 782 ευρώ.
Στη συνέχεια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι απώλεσε τμήμα της σύνταξής της κατά το χρονικό διάστημα από 9/10/2010 έως 31/8/2012 ποσού 189,45 ευρώ μηνιαίως, το οποίο αντιστοιχεί στο καταβαλλόμενο ποσό από τον συμμετέχοντα ασφαλιστικό οργανισμό, όπως υπολογίστηκε με τροποποιητική πράξη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Μέσα σε προθεσμία πενήντα ημερών
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του δικαστηρίου: «Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου, όταν υποβάλλονται αιτήσεις, οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των ενδιαφερομένων και να αποφαίνονται για τα αιτήματά τους μέσα σε προθεσμία πενήντα ημερών, εφόσον από ειδικές διατάξεις δεν προβλέπονται μικρότερες προθεσμίες».
Επιπλέον, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις καθυστερήσεων από πλευράς ασφαλιστικών ταμείων δεν έχουν ισχύ οι διατάξεις περί παραγραφής των απαιτήσεων. Επομένως, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβάλλει στη συνταξιούχο αυτή τα ποσά που έχασε λόγω της αδυναμίας του ταμείου να υπολογίσει σωστά και έγκαιρα τα ένσημά της.