Καμπανάκι κινδύνου για τις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων κρούει ο ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων) με επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, τους Έλληνες ευρωβουλευτές και την επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίγκου.
Αφορμή είναι το προωθούμενο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης νέο σύστημα επισήμανσης τροφίμων τύπου Νutriscore. Το σύστημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο πρότασης για την αναθεώρηση των κανόνων της Ε.Ε. σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στους καταναλωτές. Όμως, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, το σύστημα «βάζει στο στόχαστρο» τη μεσογειακή διατροφή και έχει ενεργοποιήσει αντακλαστικά και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου (π.χ. Ιταλία, Ισπανία), που παλεύουν για την τροποποίησή του.
Ο αλγόριθμος που έχει αναπτυχθεί στο εν λόγω σύστημα για την αξιολόγηση των τροφίμων είναι ιδιαίτερα απλοϊκός, επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, καθώς λαμβάνει υπόψη μόνο ορισμένα από τα χαρακτηριστικά, και συγκεκριμένα τις θερμίδες, την ποσότητα λίπους, την ποσότητα κορεσμένου λίπους και την περιεκτικότητα σε αλάτι και σε σάκχαρα, χωρίς να αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου. Έτσι, δεν λαμβάνεται υπόψη η περιεκτικότητα σε ωφέλιμα συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αντιοξειδωτικά, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, καθώς και πληθώρα άλλων βιοενεργών συστατικών.
Υποτιμώνται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας
«Με τη χρήση αυτού του φαινομενικά απλού και εύληπτου συστήματος σήμανσης όμως, υποτιμώνται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, όπως ενδεικτικά το ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές, η φέτα, το μέλι, τα τουρσιά και τα κονσερβοποιημένα αλιεύματα, τα οποία συνολικά αποτελούν το 30% των εξαγωγών τροφίμων, αλλά και πολλά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα», επισημαίνεται στην επιστολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγροδιατροφικός τομέας συνεισφέρει σε ποσοστό 22,2% στις ελληνικές εξαγωγές. Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 50% την τελευταία δεκαετία, ενώ το 2020, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο, αυξήθηκαν κατά 11,3% συγκριτικά με το 2019 και ξεπέρασαν τα 6,8 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας έτσι κατά 4,2% στο ΑΕΠ.