Πάγιες δαπάνες: Μεγάλη κοροϊδία με τις αιτήσεις – Αδύνατη προς το παρόν η υποβολή φορολογικής δήλωσης για τις επιχειρήσεις

Τη δυσαρέσκειά του εκφράζει με ανακοίνωση το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Must Read

Στα… κάγκελα έχουν βρεθεί από χθες, πρωί της Κυριακής 30/5, φοροτεχνικοί και επιχειρήσεις με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία ορίζει πως οι αιτήσεις για την επιδότηση πάγιων δαπανών έχουν ως καταληκτική ημερομηνία τη 17η Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι σχεδόν 30.000 επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι είναι δικαιούχοι της επιδότησης θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αγώνα δρόμου για να υποβάλουν μέσα στις επόμενες 2,5 εβδομάδες τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών είναι για τις 27 Αυγούστου.

Ωστόσο, το πιο εξοργιστικό είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η υποβολή φορολογικής δήλωσης για τις επιχειρήσεις, καθώς δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το έντυπο Ν που αφορά στα νομικά πρόσωπα!

Μάλιστα, οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν πως η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, λόγω του πλήθους των αλλαγών εξαιτίας του Covid-19, δεν θα είναι απλή υπόθεση, διότι απαιτεί έλεγχο πολλών και διαφορετικών δεδομένων και παραμέτρων πριν από την τελική υποβολή τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστική η ΚΥΑ, «προϋπόθεση για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 εντός της προθεσμίας της παρ. 7 και πριν από την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Οικονομικό Επιμελητήριο: «Μη εφαρμόσιμη η εκδήλωση ενδιαφέροντος για επιδότηση πάγιων δαπανών έως 17 Ιουνίου»

Δυσαρέσκειά εκφράζει με ανακοίνωσή του το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), καθώς θεωρεί μη εφαρμόσιμη την ΚΥΑ που εκδόθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου σχετικά με τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης πάγιων δαπανών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της πανδημίας.

Όπως επισημαίνει, η επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων είναι αδύνατη χωρίς την υποβολή του Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Η προϋπόθεση της υποβολής του Ε3 του φορολογικού έτους 2020 μέχρι 17 Ιουνίου 2021 για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί μέσα στην προθεσμία που έχει τεθεί, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η φόρμα του εντύπου Ε3 δεν είναι διαμορφωμένη ακόμα με τα φετινά δεδομένα, σημειώνει.

«Ο κλάδος των λογιστών – φοροτεχνικών, ο κλάδος δηλαδή που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, θεωρεί απαράδεκτες αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες τελικά οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα οφέλη. Ακόμη και μέχρι σήμερα δεν είναι σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων, υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες και τεχνικές αδυναμίες» αναφέρει το ΟΕΕ.

Η σημαντικότερη εκκρεμότητα, όπως εξηγεί, είναι ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορθώσεων των ΜΥΦ λήγει την 18η Ιουνίου, και ως εκ τούτου έως την ημερομηνία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η σύνταξη του εντύπου Ε3.

Τα «κουπόνια»

Οι πάγιες δαπάνες που θα επιδοτηθούν θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από τις πληττόμενες επιχειρήσεις το διάστημα από την 1η Απριλίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Οι επιχειρήσεις θα λάβουν κρατικά κουπόνια, με τα οποία θα μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν προς την εφορία και τα ασφαλιστικά από την 1η Ιουλίου 2021 έως το τέλος του έτους, δηλαδή θα έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν τις οφειλές που θα προκύψουν από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ του 2021.

Τα κρατικά «κουπόνια» θα πιστωθούν στους δικαιούχους στα μέσα Ιουλίου, ενώ κάθε επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Οι «κόφτες»

Το ποσό που θα λάβουν οι επιχειρήσεις θα υπολογίζεται αυτόματα και θα πιστώνεται στον λογαριασμό τους στο σύστημα TAXIS για να πληρωθούν οι φόροι ή / και στον ΕΦΚΑ για να καταβληθούν οι εισφορές.

Η επιδότηση που θα λάβουν θα υπολογιστεί ως ποσοστό επί των πάγιων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2020, ενώ θα αφαιρούνται τυχόν ενισχύσεις που έχουν λάβει από το κράτος.

Οι επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες πρέπει:

  •  να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους
  •  να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης
  • να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται
  • να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους είτε με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020
  • να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και για αυτές που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου

Στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται παροχές σε εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, καθώς και χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα, στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν στο φετινό έντυπο Ε3, συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων τις οποίες έλαβαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους λόγω της πανδημίας.

Το ποσό της επιδότησης ανάλογα με την πτώση του τζίρου

Το ποσοστό της επιδότησης θα προσδιοριστεί αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:

• Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, και το 90% για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις

• Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα όμως για τις νέες επιχειρήσεις και αυτές που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα

Από το σύνολο των «Επιλέξιμων Δαπανών» θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που έχει καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις, προκειμένου στη συνέχεια να υπολογιστεί το ποσοστό της επιδότησης, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Σε περίπτωση που από τον αλγόριθμο για τον υπολογισμό των πάγιων δαπανών προκύψει πως μια επιχείρηση δικαιούται «μικτή» επιδότηση ύψους 300.000 ευρώ, θα πρέπει στη συνέχεια να αφαιρέσει το ποσό που έχει καλυφθεί από άλλες κρατικές ενισχύσεις, όπως είναι το συνολικό ύψος των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχει λάβει (επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο), δηλαδή τις 120.000 ευρώ. Στο ποσό που απομένει θα πρέπει να υπολογίσει το ποσοστό της δικαιούμενης ενίσχυσης, δηλαδή το 70% της επιδότησης θα καλύψει δαπάνες ύψους 126.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι που θα λάβουν την επιδότηση είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This