Με ισχυρή ζήτηση και προσφορές που ξεπέρασαν τελικά τα 29 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε η επανέκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μέσω της οποίας το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο κοντά στο 0,9%.
Το 10ετές ομόλογο είχε εκδοθεί αρχικά τον Ιανουάριο του 2021, όταν είχαν αντληθεί 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,807%.
Με τη νέα κίνηση την οποία ανέλαβαν να «τρέξουν» έξι από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμια αγοράς -συγκεκριμένα, η ΒNP Paribas, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η HSBC, η JP Morgan και η Nomura– πρακτικά συμπληρώνεται ο στόχος για τον δανεισμό που είχε ανακοινώσει πως θέλει να πραγματοποιήσει φέτος το Δημόσιο στο σύνολο του έτους.
Στόχος του Ελληνικού Δημοσίου είναι να αντλήσει φέτος από τις αγορές περί τα 8-12 δισ. ευρώ.
Με τη χθεσινή έκδοση εκτιμάται ότι εκπληρώνεται ο στόχος που έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ για το σύνολο του 2021.
Ο ΟΔΔΗΧ παράλληλα αποφάσισε να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη χθεσινή έκδοση του 10ετούς της Ιταλίας και πριν από την έκδοση-μαμούθ που αναμένεται να ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα από την Ε.Ε στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πρόκειται για την 4η κατά σειρά έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές, με βιβλίο προσφορών να έχει ανοίξει από το πρωί.
- Η πρώτη έκδοση που πραγματοποίησε το Δημόσιο ήταν στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο που επανεκδίδεται σήμερα. Από αυτή την έξοδο στις αγορές αντλήθηκαν 3,5 δισ., με επιτόκιο 0,807%
- Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου με την έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο ήταν στο 1,956% και αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ
- Η τρίτη κατά σειρά έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου με ένα 5ετές ομόλογο με επιτόκιο μόλις 0,172%
Σχολιάζοντας τη νέα έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη και επέστρεψε στα επίπεδα του 2008».