Τρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών για τις επιπτώσεις σε μια σειρά από φόρους, επιδόματα, αλλά και κριτήρια για την ένταξη σε ρυθμίσεις της κυβέρνησης που επιφέρει η αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.
Εσχάτως το οικονομικό επιτελείο ανακάλυψε πως, πέρα από τα τεκμήρια και τις μεταβιβάσεις, η αύξηση των τιμών στις μισές ζώνες της χώρας θα επηρεάσουν και τους «κόφτες» που επιβάλλει το κράτος για τη λήψη κρατικών ενισχύσεων, αλλά και για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στον «πάγο» τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά έως το τέλος Ιουνίου, ενώ αναζητείται φόρμουλα με τις τράπεζες για επέκταση της προστασίας έως τον Μάρτιο του 2022.
Ωστόσο, τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορέσουν να παραμείνουν κάτω από την ομπρέλα της προστασίας για την α΄ κατοικία, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Αυτά είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
- Ο άγαμος θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας που δεν ξεπερνά τα 120.000 ευρώ
- Τα έγγαμα ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ και αξία ακινήτου μέχρι 135.000 ευρώ
- Οι οικογένειες με 1 παιδί θα πρέπει να διαθέτουν εισόδημα έως 14.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ
- Οι οικογένειες με 2 παιδιά να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 17.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 165.000 ευρώ
- Ένα ευάλωτο νοικοκυριό που θα δει τις αντικειμενικές αξίες να αυξάνονται στη ζώνη που διατηρεί το ακίνητο ενδέχεται να βρεθεί εκτός της προστασίας, αν η αξία της περιουσίας του αυξηθεί λόγω των νέων τιμών.
Οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά του 2022, ωστόσο, αν δεν αλλάξουν τα κριτήρια, πολλά ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα πληρούν τα περιουσιακά κριτήρια και θα απειληθούν με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αφού πλέον δεν θα θεωρούνται ευάλωτα.
Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ήδη μια λύση, καθώς στην πράξη κινδυνεύει να τιναχτεί στον «αέρα» η (προς το παρόν) άτυπη δέσμευσή του για προστασία της πρώτης κατοικίας όσο χρειαστεί και κυρίως μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο ιδιωτικός φορέας διαχείρισης ακινήτων, στον οποίο θα περνούν για 12 χρόνια τα σπίτια των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στον νέο πτωχευτικό νόμο.