Απαιτήθηκαν επτά χρόνια αναμονής και 20 χρόνια από την ημέρα που το παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας έκλεισε για να πέσουν οι υπογραφές για την ανάπλαση στο Ελληνικό, σε μια συνολική έκτασή 6.200.000 τ.μ.
Ωστόσο, το… μισό υπουργικό συμβούλιο πανηγύριζε χθες για το γεγονός ότι το κράτος εισέπραξε ένα ποσό κατά τι λιγότερο από τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, ήτοι 300.000.000 ευρώ! Όπως ήταν αναμενόμενο, ουδείς εκ των παρισταμένων δεν θέλησε να χαλάσει το κλίμα φιέστας, αποσιωπώντας το γεγονός ότι το καζίνο, το οποίο αποτελεί και τον πυρήνα της επένδυσης, αλλά και τον μεγαλύτερο πόλο έλξης ξένων επισκεπτών, είναι «στον αέρα».
Υπεγράφη την Παρασκευή 25/6, στη μία το μεσημέρι, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, η μεταβίβαση του Ελληνικού στη Lamda Development, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκκίνηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην Ελλάδα. Με την υπογραφή της σύμβασης καταβάλλεται στο Ελληνικό Δημόσιο το πρώτο τίμημα ύψους 300.000.000 ευρώ, από το συνολικό τίμημα μεταβίβασης των 915.000.000 ευρώ, καθώς και εγγυητική επιστολή, ποσού 347.000.000 ευρώ. Η επένδυση θα κοστίσει συνολικά 8 δισ. ευρώ, θα προσφέρει, όπως υποστηρίζεται, επί του συνόλου 75.000 θέσεις εργασίας και αναμένεται να υλοποιηθεί σε τρία στάδια με βάθος υλοποίησης τα 25 χρόνια.
Η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης
Τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. υπέγραψαν ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά και τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης. Η υπογραφή έγινε παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση και του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε: «Απαιτήθηκαν σχεδόν δέκα χρόνια από τη στιγμή που ξεκίνησε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Ελληνικού το 2012 μέχρι και τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Η σημερινή υπογραφή σφραγίζει την υλοποίηση μιας εμβληματικής για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας επένδυσης, η οποία προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας με πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο, την τοπική και ευρύτερη οικονομία και κοινωνία. Η Αττική τα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την άοκνη προσπάθεια και αφοσίωση που επέδειξαν, τους νομικούς και τεχνικοοικονομικούς συμβούλους μας, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό έργο».
Διαγωνισμοί ύψους 500.000.000 έως το 2022
Μετά την υπογραφή της σύμβασης θα δημοσιευθούν διαγωνισμοί συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ το 2021 και 250 εκατ. ευρώ το 2022) και θα αφορούν έργα υποδομής, διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου, αντιπλημμυρικά έργα κλπ. Πέρα από τους διαγωνισμούς των έργων υποδομής, σχεδιάζονται και μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην έκταση του Ελληνικού, όπως για παράδειγμα οι δύο πύργοι, ο ένας κατοικιών και ο άλλος γραφείων.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, ο Πύργος κατοικιών (Μarina Tower) με ύψος έως 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας, θα είναι ο πρώτος που θα παρουσιαστεί στις 7 Ιουλίου.