Μπαράζ διασταυρώσεων των εισοδημάτων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι με τις καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες πραγματοποιεί η Εφορία, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φορολογουμένου ο οποίος δήλωνε μηδενικό εισόδημα και υποβλήθηκε σε μερικό έλεγχο όπου διαπιστώθηκε πως δεν μπορούσε να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι φορολογικές αρχές διεξήγαγαν μερικό έλεγχο για το φορολογικό έτος 2015 για να διαπιστώσουν αν τηρούνταν ο νόμος για τη φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ, αλλά και τα βιβλία εσόδων – εξόδων του φορολογουμένου.
Μόλις οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) προχώρησαν και στον έλεγχο των τραπεζικών του καταθέσεων, που διατηρούσε είτε ατομικά είτε ως συνδικαιούχος, ανακάλυψαν ένα ποσό που άγγιζε τα 220.000 ευρώ.
Μάλιστα, για να μην του επιβληθεί φόρος, του ζητήθηκε να καταθέσει όλα τα αποδεικτικά έγγραφα, τα οποία δικαιολογούν τις καταθέσεις από τα εισοδήματά του, ωστόσο δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο.
Φόρος 107.000 ευρώ
Η υπόθεση κρίθηκε από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, στην οποία προσέφυγε ο φορολογούμενος, αφού του είχε επιβληθεί φόρος ύψους 107.000 ευρώ, καθώς δεν κατάφερε να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων που βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Έτσι ο έλεγχος θεώρησε ότι ποσό 221.762 ευρώ συνιστά τα συνολικά ακαθάριστα έσοδά του, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 51.005,26 ευρώ (καθαρά 170.756,74 ευρώ).
Επίσης για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών δεν αναγνώρισε αγορές, δαπάνες και έξοδα για να μειώσουν τα ακαθάριστα έσοδα, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά/παραστατικά ως όφειλε.
Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΔ απέρριψε την προσφυγή του φορολογουμένου και του καταλόγισε:
- Κύριο φόρο 64.024,29 ευρώ
- Πρόσθετο φόρο ανακρίβειας 32.012,15 ευρώ
- Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης 11.328,02 ευρώ
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, καταθέσεις οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν μπορούν να φορολογηθούν ως εισόδημα και να επιβληθούν και τα ανάλογα πρόστιμα.
Τόκοι 0,73%… τον μήνα!
Πέραν του φόρου που θα κληθεί να καταβάλει, το Ελληνικό Δημόσιο θα προσθέσει στον λογαριασμό και τους τόκους που προβλέπονται για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής του φόρου. Σύμφωνα με το πλαίσιο, επιβάλλεται τόκος 0,73% μηνιαίως μετά την παρέλευση της προθεσμίας καταβολής, η οποία έχει παρέλθει από το 2016!
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενους θα κληθεί να καταβάλει ένα επιπλέον ποσό που μπορεί να αγγίζει ακόμα και τα 30.000 ευρώ, ανεβάζοντας τον τελικό λογαριασμό κοντά στα 140.000 ευρώ, δηλαδή πάνω από το 60% των καταθέσεων που βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό.