Σε 75 με 78 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμά ο Σάββας Ρομπόλης το κόστος μετάβασης στο νέο επικουρικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου σε συνέντευξή του επισημαίνει ότι με βάση τον ατομικό κουμπαρά, οι επικουρικές που θα λάβουν οι νέοι εργαζόμενοι όταν βγουν στη σύνταξη θα είναι μειωμένες κατά 35%, εκτός αν συνεχίσουν να εργάζονται έως τα 74 έτη!
Έχουν περάσει δύο χρόνια απ’ όταν ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων «διαφημίζοντας» την πρόταση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είχε θεωρήσει σκόπιμο να τη χαρακτηρίσει «ασφαλιστικό Πινοσέτ», αφού το σύστημα αυτό είχε εφαρμοστεί από τον δικτάτορα της Χιλής.
Σε οικονομικό επίπεδο από τότε, δηλαδή το 2019, ο κ. Ρομπόλης είχε εκτιμήσει το κόστος μετάβασης σε 55 με 60 δισ. ευρώ, για να επιβεβαιωθεί με δύο χρόνια καθυστέρηση και έπειτα από πάμπολλες διαψεύσεις από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με όσα λέει σήμερα ο κ. Ρομπόλης, «το «χρηματοδοτικό κενό» ή το κόστος μετάβασης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, είναι 62 δισ. ευρώ και αν συνυπολογιστούν και οι διακηρυσσόμενες εγγυήσεις των χορηγούμενων κεφαλαιοποιητικών επικουρικών συντάξεων, θα φτάσει στο επίπεδο των 75-78 δισ. ευρώ.
Στην προοπτική αυτή, το σημαντικότερο πρόβλημα μεταξύ των άλλων είναι η χρηματοδότηση αυτού του κόστους, η οποία, σύμφωνα και με τη διεθνή, ευρωπαϊκή βιβλιογραφία και εμπειρία, καθίσταται αβέβαιη και επισφαλής.
Επιπλέον, το κόστος συμβάλλει στην αύξηση του δημόσιου χρέους καθώς και στην υπονόμευση της μακροχρόνιας βιωσιμότητάς του, με ό,τι αυτό αρνητικά συνεπάγεται για την επιβολή ενός νέου κύκλου λιτότητας και περικοπών των μισθών, των συντάξεων και γενικότερα των κοινωνικών δαπανών.
Με άλλα λόγια, από το 2040 και μετά η χώρα μας, αντί να καταβάλλει μικρότερη επιβάρυνση για το χρέος, αφού σχεδόν το 50% θα το έχει εξοφλήσει έως το 2040, η κεφαλαιοποίηση των ατομικών λογαριασμών (κουμπαράς) της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό με ετήσιο κόστος ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Δηλαδή το κόστος μετάβασης θα επιβαρύνει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους κατά 49%.
Σε ό,τι αφορά το ύψος των νέων επικουρικών συντάξεων, ο κ. Ρομπόλης υπογραμμίζει ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά οκτώ περισσότερα χρόνια κατά μέσο όρο σε σχέση με τη σημερινή γενιά συνεπάγεται ότι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα λάβουν σύνταξη μειωμένη κατά 35% σε σχέση με το σημερινό επίπεδο των επικουρικών συντάξεων.
Διαφορετικά, για να λάβουν το ίδιο επίπεδο με τη σημερινή επικουρική σύνταξη θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν στο 74ο έτος της ηλικίας τους.