Να μειώσουν τα υψηλά επιτόκια των δανείων που χορηγούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία κάλεσε τις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Υπενθυμίζεται ότι τις ίδιες αιχμές είχε αφήσει και προ ημερών, κατά τη διάρκεια της ευρείας
τηλεδιάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί ανάμεσα στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, των διοικήσεων των τραπεζών και των παραγωγικών φορέων, με τους εκπροσώπους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να απαντούν ότι κινούνται με βάση τις ευρωπαϊκές τακτικές και δεν είναι διατεθειμένοι να χαλαρώσουν τα κριτήρια δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ρυθμίστηκαν 250.000 δάνεια επιχειρήσεων και εφαρμόστηκε το μέτρο αναστολής πληρωμής δανείων ύψους 22 δισ. ευρώ. Επίσης, δόθηκαν περίπου 35.000 δάνεια μέσω ΤΕΠΙΧ και εγγυοδοτικού μηχανισμού, με το 80% να αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Πήρατε 44 δισ. από την ΕΚΤ»
Για να αιτιολογήσει την προτροπή του προς τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε
πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει στο εξής να στηρίξουν την αγορά, έχοντας ως εφόδια την αύξηση των καταθέσεων από τα νοικοκυριά κατά 12 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αντληθεί ρευστότητα ύψους 44 δισ. ευρώ, ποσά τα οποία είναι ικανά να διατεθούν στην πραγματική οικονομία.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για την επόμενη
ημέρα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης, για την οποία έχει χτυπήσει καμπανάκια
κινδύνου ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προειδοποιώντας για μπαράζ
λουκέτων στην αγορά, κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, σε έρευνά της έχει τονίσει πως θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα για τη στήριξή τους, προς αποφυγή μαζικών πτωχεύσεων.
Από Σεπτέμβριο η αναθεώρηση της ανάπτυξης
Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει αμετάβλητο τον
στόχο για τη φετινή ανάπτυξη στο 3,6% και θα αναμείνει τα στοιχεία του ΑΕΠ για το β’
τρίμηνο του έτους από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αναθεωρήσει τον στόχο. Αλλωστε, έως τότε θα έχει αποτυπωθεί και μια πρώτη εικόνα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού, στα έσοδα του οποίου έχει ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο ίδιος ανέφερε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεισφέρει σημαντικά στη φετινή ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, από το 3,6% της πρόβλεψης, τα κονδύλια του Ταμείου θα δώσουν στο ΑΕΠ
μια ώθηση της τάξης του 1,2%, δηλαδή το 1/3 της φετινής ανάπτυξης θα οφείλεται στην
εισροή των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων και δανείων που θα πρέπει να απορροφήσει η
χώρα μας έως το 2026.
…Ενώ θα πάρουν νέες κρατικές εγγυήσεις, ύψους 12 δισ.
Νέες κρατικές εγγυήσεις, ύψους 12 δισ. ευρώ, θα λάβουν οι τράπεζες στο πλαίσιο του νέου σχεδίου για το πρόγραμμα «Ηρακλής 2», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή. Μπορεί οι τράπεζες να αρνούνται το άνοιγμα της κάνουλας για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, ωστόσο ζητούν από το κράτος, δηλαδή τους Ελληνες πολίτες, να λάβουν εγγυήσεις του Δημοσίου για να καλύψουν τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων των πιστωτικών
ιδρυμάτων, ύψους 32 δισ. ευρώ.
Στόχος των τραπεζών με το σχέδιο «Ηρακλής 2» είναι να οδηγήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του 2022, κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Μέσω του «Ηρακλή 1» από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον περασμένο Απρίλιο οι συστημικές τράπεζες απαλλάχθηκαν από «κόκκινα» δάνεια ύψους 32 δισ. ευρώ. Με το νέο σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που στοιχειοθετούν έκτακτες καταστάσεις, να δίνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών εξάμηνη παράταση στην 24μηνη περίοδο στις εταιρίες διαχείρισης για την έναρξη της μέτρησης των επιδόσεών τους στις ανακτήσεις των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων.