Γεμάτη αβεβαιότητες είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά τον άλλο εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επηρεάσει κρίσιμους τομείς που συνεισφέρουν σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, όπως ο τουρισμός.
Στους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην 25η «Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης», που διοργανώνει ο Economist. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία της χώρας μας, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να στηριχθεί από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σημείο-κλειδί θα αποτελέσουν οι χρηματοδοτήσεις δανείων από το τραπεζικό σύστημα προς τις επιχειρήσεις.
Με την άρση των μέτρων στήριξης παύουν και τα χαμηλά επιτόκια
«Τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μείνουν υψηλά το 2021 και θα βελτιωθούν του χρόνου», ανέφερε ο κ. Ρεγκλινγκ, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο ελληνικό χρέος, καθώς, όπως είπε, λόγω της πανδημίας παρατηρείται αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους σε πολλές χώρες της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως τα χαμηλά επιτόκια που καταγράφονται σήμερα θα αρχίσουν να περιορίζονται με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και με τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τα οποία διατηρούνται τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.
Προϋπόθεση, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, είναι η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας και «η χρηστή δημοσιονομική ανάκαμψη, που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους».