Διεύρυνση της νέας ρύθμισης των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, με το ελληνικό σχέδιο να παρουσιάζεται στους επικεφαλής των δανειστών εντός της εβδομάδας, στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Στο τραπέζι βρίσκεται η ρύθμιση των οφειλών που «γεννήθηκαν» από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 και δεν κατάφεραν να αποπληρωθούν λόγω της υγειονομικής κρίσης. Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να ανέλθει έως τις 60 ή ακόμα και στις 72 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να εντάξει στη ρύθμιση και μια σειρά από τακτικούς φόρους, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν τους μήνες κατά τους οποίους η χώρα βρισκόταν υπό την ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας και κυριαρχούσε το γενικευμένο lockdown στις περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες της χώρας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να τεθούν σε αναστολή εργασίας και πολλές επιχειρήσεις είτε να χάσουν ένα μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους είτε έκλεισαν με κρατική εντολή.
Οι φορολογούμενοι που αποδεδειγμένα δεν κατάφεραν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν το δικαίωμα να τα καταβάλουν σε έως 72 δόσεις. Πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν όμως ότι στη ρύθμιση δεν θα ενταχθούν οι τρέχουσες τακτικές οφειλές, όπως ο φόρος που θα προκύψει από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τον ΕΝΦΙΑ του 2021, καθώς θα μπορούν να αποπληρωθούν είτε σε 8 και 6 μηνιαίες δόσεις, αντίστοιχα, είτε με την πάγια ρύθμιση της Εφορίας με 24 ή 48 δόσεις.
Όπως τονίζουν όμως οι ίδιες πηγές, σε περίπτωση που οι οφειλές ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ και οι φορολογούμενοι διαθέτουν και ένα δάνειο σε τράπεζα, τότε τους συμφέρει να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό με τις 240 δόσεις.
Οι δικαιούχοι
Δικαίωμα ένταξης στη νέα ρύθμιση με τις 72 δόσεις θα έχουν, μεταξύ άλλων:
- επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή
- επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατέγραψαν σημαντική πτώση τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας
- εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας
- ιδιόκτητες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια
Στα σκαριά φαίνεται πως είναι και η τέταρτη κατά σειρά αναβίωση των ρυθμίσεων με τις 100 και 120 δόσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία. Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει να δοθεί ακόμα μία ευκαιρία επανένταξης στις ρυθμίσεις προς όσους τις έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η νέα ρύθμιση θα προβλέπει και μία δικλίδα, η οποία θα αναφέρει ότι, αν χαθεί και αυτή η ρύθμιση, τότε όλο το χρέος θα καταστεί άμεσα απαιτητό από το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Λίστα φοροελαφρύνσεων
Η ατζέντα των επαφών με τους θεσμούς αναμένεται να περιέχει και μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις, που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, θέατρα, αλλά και στο τουριστικό πακέτο.
Παράλληλα, εκτιμάται πως θα γίνει και μια πρώτη εκτίμηση των επιπτώσεων που συνοδεύει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών κυρίως στον ΕΝΦΙΑ του 2022, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και ο δημοσιονομικός χώρος για τη μονιμοποίηση μιας σειράς ακόμα μειώσεων ή καταργήσεων φόρων, όπως:
- η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που έχει παγώσει για τον ιδιωτικό τομέα έως το 2023, με στόχο να καταργηθεί από το 2023 και για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους
- το τέλος επιτηδεύματος που καταβάλλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες
- οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για να μειωθεί το μη μισθολόγιο κόστος
- ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιόκτητες ακινήτων με συνολική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ
Η φορολογική πολιτική της επόμενης διετίας
Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και μια λίστα με μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν επιπλέον χρήματα στα κρατικά ταμεία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.
Στις μεταρρυθμιστικές δράσεις της φορολογικής πολιτικής την επόμενη διετία το υπουργείο αναφέρει τη βούλησή του να προχωρήσει σε:
- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025), όπως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή
- Ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και της ψηφιοποίησης, μέσω της παροχής κινήτρων προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν αυτούς τους τομείς της οικονομίας
- Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, όπως κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, που σκοπό έχει την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου, με την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από την αντιμετώπιση της πολυνομίας
- Ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική αρχή και με συστήματα POS, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου