Εν αμφιβόλω τίθεται το πενιχρό μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους που δόθηκε πέρυσι από την κυβέρνηση, εξαιτίας της εμμονής της για την εφαρμογή του νέου επικουρικού συστήματος.
Καθώς η μετάβαση στο νέο σύστημα, που εκτιμάται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή σε 78 δισ. ευρώ, «τρόμαξε» τους δανειστές, το υπουργείο Εργασίας, για να κάμψει τις αντιστάσεις τους, υποσχέθηκε να καλύψει τα τεράστια ελλείμματα χρησιμοποιώντας τα νομοθετημένα κονδύλια που αντικατέστησαν τη 13η σύνταξη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 2019, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, χορήγησε τη λεγόμενη 13η σύνταξη (μεγαλύτερη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μικρότερη για όσους λαμβάνουν μεσαίες και υψηλές συντάξεις) και μάλιστα τη νομοθέτησε ως μόνιμο μέτρο.
Λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2020, επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση η Ν.Δ. κατάργησε τη 13η σύνταξη και την αντικατέστησε με το άρθρο 47 του νόμου 4670, που όριζε ότι ένα ποσόν ίσο με το 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 800.000.000-900.000.000 ευρώ) θα καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους.
Μέσω αυτής της διάταξης, η Ν.Δ. χορήγησε τον Δεκέμβριο του 2020 ένα βοήθημα σε 256.525 νοικοκυριά που διαβιούν στο όριο της φτώχειας, κάτι όμως που φαίνεται ότι είναι δύσκολο να επαναληφθεί στο μέλλον, αφού τα ποσά αυτά πλέον θα κατευθύνονται προς τη «μαύρη τρύπα» που θα δημιουργήσει το επικουρικό σύστημα το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από το 2022, όπως συμφωνήθηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατά τη διάρκεια σύσκεψης την περασμένη Πέμπτη.
Το κόστος μετάβασης για τα πρώτα 10 χρόνια υπολογίζεται σε 300.000.000 ευρώ και θεωρείται διαχειρίσιμο.
Όμως σταδιακά εκτοξεύεται αφού, προϊόντος του χρόνου και όσο οι εισφορές των νέων εργαζομένων θα υπάγονται στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), απαιτείται ένα τεράστιο κονδύλι για να καλυφθούν οι συντάξεις των νυν εργαζομένων και συνταξιούχων που συνεχίζουν να υπάγονται στο ΕΤΕΑΕΠ.
Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καλύψουν και τις τεράστιες ζημιές που θα προκύψουν εάν το τζογάρισμα των εισφορών των νέων ασφαλισμένων μέσω του ΤΕΚΑ καταλήξει… στα βράχια, με την κυβέρνηση να σπεύδει να συμπεριλάβει προκαταβολικά στο νομοσχέδιο την ασυλία τους.
Στόχος του υπουργού Εργασίας είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή και να ξεκινήσει η επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές.
Ωστόσο, η ψήφισή του από την Ολομέλεια προγραμματίζεται για μετά την επανέναρξη των εργασιών μετά τις θερινές διακοπές, στα τέλη Αυγούστου.