Η έξαρση των κρουσμάτων που έχει προκληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, εκτιμά σε έκθεσή της η Moody’s Analytics, η οποία επισημαίνει πως η μετάλλαξη του ιού μπορεί να εκτροχιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μάλιστα, παραθέτει τρία σενάρια για την Ελλάδα, με φόντο την πορεία της επιδημίας, με το δυσμενές σενάριο να μιλά ακόμα και για ύφεση το 2022, όταν η κυβέρνηση εκτιμά «εκρηκτική» ανάπτυξη της τάξης του 6%.
Βασικό σενάριο
Σύμφωνα με τη Moody’s Analytics, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα έως τα μέσα του 2022. Το σενάριο προβλέπει πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 4,8% και εκτιμά πως το 2022 η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 3,7%, πολύ χαμηλότερα από το 6% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.
Θετικό σενάριο
Η έκθεση περιλαμβάνει και ένα θετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2021, καθώς ο τουρισμός δεν θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα και η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε lockdown. Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, η οικονομία θα καταγράψει «εκρηκτική» ανάπτυξη 5,5% και 6,9% για το 2021 και το 2022, αντίστοιχα.
Δυσμενές σενάριο
Το δυσμενές σενάριο προβλέπει ότι η πανδημία θα προκαλέσει μπαράζ τοπικών lockdown ή ακόμα και καθολικό lockdown. Αυτές οι επιπτώσεις θα οδηγήσουν φέτος την ανάπτυξη σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα απ’ αυτά που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη 3,4% (έναντι του 3,6% που εκτιμά η κυβέρνηση), ενώ οι επιπτώσεις της μετάλλαξης σε διεθνές επίπεδο θα φέρουν οριακή ύφεση το 2022, της τάξης του 0,7%.