Τον δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να λάβουν τις επόμενες ημέρες οι δύο συμβάσεις που θα υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η πρώτη συμφωνία υπεγράφη χθες και αφορά τις επιχορηγήσεις ύψους 17,8 δισ. ευρώ που έχει αιτηθεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η συμφωνία αφορά τα πρώτα 13,5 δισ. ευρώ, καθώς η διάθεση των υπόλοιπων ενισχύσεων προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό ότι μπορεί να γίνει μετά την
προβλεπόμενη αναθεώρηση του 2023.
Στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής της σύμβασης δανείων, που έχει επίσης οριστικοποιηθεί και αφορά δάνεια αξίας 12,73 δισ.
ευρώ. Τη σύμβαση υπέγραψε από ευρωπαϊκής πλευράς ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι και από πλευράς της Ελλάδας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Μόλις ολοκληρωθεί η υπογραφή και της σύμβασης των δανείων, οι δύο συμφωνίες θα κατατεθούν άμεσα προς κύρωση στη Βουλή, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η
εκταμίευση της προκαταβολής, ύψους 3,96 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται πως έχουν ήδη προκηρυχθεί τα πρώτα 12 έργα, συνολικού ύψους 1,42 δισ. ευρώ, με τη λίστα να
περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και ψηφιοποίηση αρχείων, την ενίσχυση συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και την αποκατάσταση και την ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης Αθηνών.
Το πλήρες σχέδιο δίνεται στη δημοσιότητα κατόπιν εορτής, καθώς ο μόνος που το γνώριζε στο σύνολό του ήταν η Κομισιόν και όχι ο ελληνικός λαός, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας.
Διπλή αξιολόγηση
Από διπλή αξιολόγηση θα περνούν τα έργα που επιλέγονται για να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως τόνισε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, επειδή οι τράπεζες θα βάζουν χρήματα χωρίς να καταθέτουν κάποια εγγύηση, θα προχωρούν
στην αξιολόγηση των επιλεξιμοτήτων και στη συνέχεια θα κάνουν αξιολόγηση και οι… αξιολογητές, οι οποίοι θα προέρχονται από το μητρώο που θα ορίσει η κυβέρνηση.
Εφόσον συμφωνούν και οι δύο, μόνο τότε θα προχωρά η δανειοδότηση.
Στην πράξη, το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει δεύτερο αξιολογητή για τα έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες για τον τρόπο που θα χειριστούν τα κονδύλια. Άλλωστε, οι τους επενδυτές, δηλαδή θα μπορούν να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν τα έργα, ανάλογα με τα κριτήρια που θέτουν οι ίδιες.