Στο όριο της φτώχειας χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Ένας στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ζει με έως 700 ευρώ μεικτά και ένας στους πέντε με λιγότερα από 500 ευρώ!

Must Read

Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας διαβιούν εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στη χώρα, καθώς η φτώχεια δεν αφορά, όπως θα περίμενε κανείς, μόνο το ένα εκατομμύριο των ανέργων, που λαμβάνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων το επίδομα των 400 ευρώ, αλλά και αυτούς που περιμένουν επί σειρά ετών για να λάβουν τη σύνταξή τους και αναγκάζονται να ζουν με την προκαταβολή ύψους 360 ευρώ.

Οπως αποτυπώνεται από τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που δημοσιεύουν οι κρατικοί φορείς, ούτε οι μισθοί ούτε οι συντάξεις είναι σε ανεκτό επίπεδο και σε πλείστες όσες περιπτώσεις βρίσκονται κάτω και από το απόλυτο όριο της φτώχειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% προκάλεσε την κοινωνική κατακραυγή. Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε, υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων για την κάλυψη του τεράστιου ελλείμματος των 78 δις ευρώ, ότι το τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων, μέσω του νέου επικουρικού συστήματος, θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ένα κονδύλι ίσο με το 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, το οποίο προοριζόταν για κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

ftoxeia

Δουλεύεις για να (μην) ζεις

Η απόφαση του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 663 ευρώ μεικτά (569 ευρώ καθαρές αποδοχές), όπως ήταν λογικό προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Η ουσία της κριτικής εγκολπώνεται στην αποστροφή της ΓΣΕΕ ότι «η αύξηση των 13 ευρώ (μεικτά), την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας».

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας για το 2020, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, σε σύνολο 2.051.025 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αυτοί που λαμβάνουν έως 700 ευρώ (μεικτά) ανέρχονται σε 720.922 άτομα, δηλαδή το 35,14%. Επομένως, περισσότεροι από ένας στους τρεις σήμερα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ακόμα χειρότερα, ένας στους πέντε, δηλαδή 410.265 εργαζόμενοι, έχουν μικτούς μισθούς κάτω από 500 ευρώ τον μήνα, περίπου 420 ευρώ καθαρές αποδοχές!

Να σημειωθεί ότι το όριο της φτώχειας είναι περίπου 410 ευρώ καθαρά για ένα άτομο και 860 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Συνδυαστικά, τα μηνιαία στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ για τον Φεβρουάριο του 2020 (που για περισσότερο από έναν χρόνο έχουν σταματήσει να δημοσιεύονται οι εκθέσεις, χωρίς καμία αιτιολόγηση) αναφέρουν ότι με καθεστώς μερικής απασχόλησης εργάζονται στην Ελλάδα 658.183 άτομα, με μέσο μισθό 400,87 ευρώ μεικτά.

Για το σύνολο των 2.277.093 ασφαλίσεων στον ΕΦΚΑ (σήμερα είναι μεγαλύτερος από το σύνολο των εργαζομένων, καθώς κάποιοι δουλεύουν σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις), ο μέσος μισθός τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν 960 ευρώ μεικτά, ενώ για όσους εργάζονταν με πλήρη απασχόληση είχε ανέλθει σε 1,186 ευρώ.

Lockdown και 534 ευρώ

Σε αυτή τη συγκυρία ήρθε η απόφαση της κυβέρνηση για το πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020, το οποίο συνοδεύτηκε από την απαράδεκτη απόφαση το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για όσους εργαζόμενους οι συμβάσεις τεθούν σε αναστολή, να κάνει «βουτιά» στα 534 ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων σε αναστολή ξεπέρασε, μάλιστα, τους 700.000 τον Φεβρουάριο του 2020, χωρίς να συνυπολογίζονται, φυσικά, οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που και αυτοί είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται.

Ηταν, επομένως, αναμενόμενο τα κυβερνητικά στελέχη, λίγες μόνο ώρες από την ανακοίνωση για την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού, να αρχίσουν τις υποσχέσεις για το μέλλον, καθώς η διαδικασία καθορισμού του θα επαναληφθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Σε χειρότερη μοίρα οι συνταξιούχοι με απώλειες 90 δισ. ευρώ!

Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η εικόνα σε σχέση με τα εισοδήματα των συνταξιούχων. Οι μνημονιακές περικοπές ξεκίνησαν το 2020 και έχουν συσσωρεύσει απώλειες που φτάνουν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων. Επιπλέον, η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει ακόμη και τις λίγες θετικές διατάξεις, όπως αυτή του νόμου Κατρούγκαλου, που προβλέπει σημαντική προσαύξηση στη σύνταξη έως και 550 ευρώ τον μήνα για όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση, παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε πριν από 5 χρόνια, τον Μάιο του 2016!

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του συστήματος Ηλιος, που αποτυπώνει τις πληρωμές του υπουργείου Εργασίας για συντάξεις, 585.739 συνταξιούχοι, δηλαδή το 23,7%, λαμβάνουν έως 500 ευρώ μεικτά, δηλαδή 470 ευρώ καθαρά (αγγίζουν το όριο της φτώχειας, ειδικά όταν με τα χρήματα αυτά ζουν και τα παιδιά τους). Επίσης, συντάξεις κάτω από 700 ευρώ λαμβάνουν 1.071.991 συνταξιούχοι, δηλαδή το 43,4% του συνόλου. Η μέση κύρια σύνταξη είναι μόλις 735,33 ευρώ μεικτά, η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194,59 ευρώ και το μέσο μέρισμα ανέρχεται στα 102,52 ευρώ!

Αυτούς τους συνταξιούχους αποφάσισε το περασμένο φθινόπωρο να «τιμωρήσει» ο πρωθυπουργός, καθώς τους απέκλεισε από τις καταβολές αναδρομικών για τις περικοπές των δώρων. Οσοι έπαιρναν το 2015 συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, δεν έλαβαν τίποτα και περιμένουν τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που, εφόσον τους δικαιώσει, θα τους επιδικάσει αναδρομικά ύψους 733 κατά άτομο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This