Την προκλητική αδιαφορία των υπευθύνων εκμεταλλεύονται επιτήδειοι, που έχουν στήσει ένα μεγάλο κύκλωμα χορήγησης πλαστών εγγράφων και δικαιολογητικών.
Καταγγελίες που έχουν φτάσει στην εφημερίδα μας αναφέρουν ότι το κύκλωμα αυτό χορηγεί πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες σε ιδιοκτήτες παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε αυτοί να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα voucher μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο εκτελεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα χρεώνει ποσά που κυμαίνονται από 2.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ ανά περίπτωση, ανάλογα δηλαδή με το ύψος των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών κάθε επιχείρησης, και επομένως ανάλογα με το πόσο δύσκολο είναι για καθεμιά από αυτές τις επιχειρήσεις που χρωστούν να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα.
Η ύπαρξη του κυκλώματος με το πέρασμα του χρόνου είναι πια… κοινό μυστικό στον κλάδο, με συνέπεια να έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ευσυνείδητων και νομότυπων επιχειρηματιών. Η οργή ξεχειλίζει και η μόνιμη επωδός είναι πια το ερώτημα «εμείς είμαστε κορόιδα που είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας;».
Δεν είναι πρωτοφανές γεγονός η ύπαρξη τέτοιου κυκλώματος, στο οποίο φέρεται ότι εμπλέκονται και άτομα που έχουν άμεση σχέση με τα ζητήματα λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα.
Ωστόσο, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση η φημολογία ότι οι καταγγελίες για τη δράση του κυκλώματος έχουν φτάσει μέχρι το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς αποτέλεσμα, αφού ο αρμόδιος απαντά, ανεπίσημα πάντα, στους καταγγέλλοντες ότι είναι… αναρμόδιος να προχωρήσει σε ελέγχους!
Με άλλα λόγια, καταγγέλλεται κύκλωμα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, και το οικονομικό επιτελείο σφυρίζει αδιάφορα. Άμεση συνέπεια αυτής της -τουλάχιστον περίεργης- αβελτηρίας στην οδό Νίκης είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών που θέλουν να προχωρήσουν σε επώνυμες καταγγελίες φοβούνται ότι αυτό θα τους προκαλέσει προβλήματα.
Συν τοις άλλοις, πάει… περίπατο και οποιαδήποτε έννοια υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο, όπου κάποιοι παλεύουν να επιβιώσουν και να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους, όντες τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, και κάποιοι άλλοι λειτουργούν χωρίς κανόνες και φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.
Το «βουνό» των υποχρεώσεων για τους ιδιοκτήτες μεγάλωσε έτι περαιτέρω την περίοδο της πανδημίας, όταν, λόγω της πανδημίας, για πολύ καιρό οι παιδικοί σταθμοί παρέμειναν κλειστοί, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις με τους γονείς, οι οποίοι δεν κάνουν χρήση των vouchers, αναφορικά με το αν πρέπει να καταβάλλονται δίδακτρα – τροφεία.