Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τη εν εξελίξει συζήτηση στο Eurogroup αναφορικά με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θέλουν να επιβάλουν οι «σκληροί» του Βορρά.
Πρόκειται για το γνωστό «μπλοκ» 8 χωρών της βόρειας Ευρώπης, που αποτελούν τους «δορυφόρους» της Γερμανίας και έχουν βάλει στο τραπέζι το αίτημα για σκληρά μέτρα, που θα επαναφέρουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε χαμηλά ελλείμματα, αλλά και σε μείωση των χρεών τους.
Στο «κάδρο» μπαίνουν χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκτοξεύτηκαν τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι θα είναι μια συζήτηση «με έντονα σκαμπανεβάσματα».
Μάλιστα, οι διαπραγματεύσεις αποκτούν ξεχωριστό νόημα για το «μπλοκ των σκληρών», καθώς σημαντικό ρόλο θα παίξουν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και οι κάλπες που θα στηθούν στη Γαλλία, η οποία κάθε χρόνο καταγράφει υψηλά ελλείμματα και η Κομισιόν έχει φτάσει στο σημείο να γυρίσει πίσω ακόμα και το κείμενο του προϋπολογισμού της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ανησυχεί πως δεν θα υπάρξει μεγάλος δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή φοροελαφρύνσεων το 2023, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει την υιοθέτηση παρεμβάσεων μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες απαγορεύονται έως το τέλος του 2022. Δεν αποκλείεται, άλλωστε, αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο τηρείται σιγή ιχθύος για τις παρεμβάσεις των επόμενων δύο ετών, παρά το γεγονός ότι αρκετά μέτρα (όπως η εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) αναγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που εκτείνεται έως και το 2025 και αποτελεί τη «βάση» για όλους τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών.
Φαίνεται πως αρκετές αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν η χώρα μας θα πρέπει να περάσει και τον νέο «σκόπελο» της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.