Καμπανάκια και παρατηρήσεις για την ελληνική οικονομία περιέχει η νέα έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία υποστηρίζει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, ενώ θετική συνέπεια στο ΑΕΠ αναμένεται να έχουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και η πορεία του τουρισμού.
Πρόκειται για ακόμα μία έκθεση των θεσμών, στην οποία θέλουν να διατηρούν τον ρόλο του «δανειστή», γκρινιάζοντας για κάθε πτυχή της οικονομίας και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι, όπως σημειώνει, παρατηρούνται καθυστερήσεις σε δύο σημαντικούς τομείς:
- στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το συνολικό ποσό αγγίζει τα 900.000.000 ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο έως το τέλος Ιουλίου περίπου στα 500.000.000 ευρώ
- στην εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στο γεγονός ότι έχουν «παγώσει» οι πλειστηριασμοί
Η επιμονή των θεσμών να βγάζουν συνεχώς κίτρινες κάρτες τείνει να λάβει διαστάσεις… συνήθειας. Κι αυτό γιατί μπορεί να επισημαίνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας που έχουν πλήξει σημαντικά και την ελληνική οικονομία, η οποία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό που δεν λειτούργησε ακόμα μία χρονιά στο 100%, συνεχίζουν όμως να επισημαίνουν με δηκτικό τρόπο τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.
Αυτή η εμμονή μπορεί να προμηνύει, φυσικά, και μια νέα σύγκρουση με τη χώρα μας, την ώρα που αλλάζουν οι ισορροπίες στον γαλλογερμανικό άξονα, λόγω της επιμονής των «σκληρών» του Βορρά για νέα λιτότητα σε χώρες όπως η Ελλάδα εξαιτίας των υψηλών ελλειμμάτων που άφησε πίσω της η πανδημία, αλλά και της επερχόμενης εξόδου της χώρας από τη σκληρή εποπτεία.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν επισημαίνει παράλληλα ότι κάποια από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, όπως το σχέδιο για την επιδότηση των λογαριασμών με φόντο τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα κοστολογηθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο, στη νέα έκθεση που θα καταρτίσει για τις φθινοπωρινές προβλέψεις.
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο την ίδια περίοδο να προχωρήσει και σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η έκθεση περιλαμβάνει, όμως, τις εαρινές προβλέψεις για τη χώρα μας, οι οποίες προβλέπουν ανάπτυξη φέτος 4,3% και 6% για το 2022, ενώ σε αυτές έχει συμπεριλάβει και τη θετική συνέπεια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, η έκθεση υπενθυμίζει την πρώτη εκταμίευση κονδυλίων προς την Ελλάδα ύψους 3,96 δισ. ευρώ στις 9 Αυγούστου και επισημαίνει ότι το σχέδιο προβλέπει την κινητοποίηση συνολικά 17,8 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια, προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.