Φόρο που μπορεί να φτάσει ακόμα και το… 55% καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που έλαβαν από το κράτος τα «κομμένα» αναδρομικά που διεκδίκησαν μέσω της Δικαιοσύνης, τα οποία εισέπραξαν κυρίως εντός του 2020.
Τα ποσά αποδόθηκαν στους δικαιούχους χωρίς να έχουν γίνει οι σχετικές παρακρατήσεις φόρου, με αποτέλεσμα να τα λάβουν «μεικτά» και όχι «καθαρά». Η μόνη παρακράτηση στην οποία προχώρησε το κράτος ήταν το ποσοστό 6% υπέρ ασθενείας.
Πρόκειται για τα ποσά που χορηγήθηκαν σε περίπου 1.100.000 συνταξιούχους και αφορούν το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
Πάντως, τη διαδικασία φορολόγησης των αναδρομικών μισθών και συντάξεων αποσαφηνίζει το υπουργείο Οικονομικών, καθορίζοντας ποιες αναδρομικές αποδοχές φορολογούνται με ειδικό, ευνοϊκό τρόπο και ποια αναδρομικά φορολογούνται με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Συγκεκριμένα διευκρινίζεται πως ανάλογα με τον χρόνο που αφορούν τα αναδρομικά και τον χρόνο που καταβλήθηκαν, είτε φορολογούνται αυτοτελώς με 20% είτε προστίθενται στα εισοδήματα των ετών που αφορούν, και μπορεί να φορολογηθούν συνολικά, που σημαίνει αυξημένη φορολογική επιβάρυνση.
Ωστόσο, η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει περισσότερο με φορολογικό σεμινάριο παρά με επίσημη απάντηση υπουργείου για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που αφορά περισσότερες από 1.000.000 ελληνικές οικογένειες.
Οι συνταξιούχοι που έλαβαν τα αναδρομικά του συγκεκριμένου 11μήνου κλήθηκαν να υποβάλουν ξεχωριστές τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος και η φορολόγηση έγινε με τους συντελεστές που ίσχυαν για τις συντάξεις το εκάστοτε χρονικό διάστημα.
Πέραν των αναδρομικών, στο συνολικό ποσό υπολογίζονται και άλλα εισοδήματα, όπως ενοίκια, αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης. Επισημαίνεται πως η κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης του 2015 ήταν από 2%-8% και για το 2016 από 2,2%-10%.
Σε περίπτωση που ένας συνταξιούχος είχε εισοδήματα από ενοίκια ή από άλλες πηγές, ο φόρος προκύπτει με βάση τον ανώτατο συντελεστή, ο οποίος μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 55% του εισοδήματος.