Αντιμέτωποι με την απόλυτη γραφειοκρατική τρέλα είναι δεκάδες κάτοικοι της Λέσβου από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν χρήματα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για τα έτη από 2017 έως και 2019.
Ελεγκτές της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας» κρίνουν ότι οι κάτοικοι που πραγματοποιήσαν παρεμβάσεις στα σπίτια τους, πλέον πρέπει να επιστρέψουν πίσω ένα χρηματικό ποσό καθώς στα νησιά ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Ωστόσο, μηχανικοί οι οποίοι επικοινώνησαν με την ιστοσελίδα stonisi.gr, υποστηρίζουν ότι όσα ισχυρίζονται οι ελεγκτές δεν έχουν καμία βάση και ότι οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά, έχουν χαρακτήρα εξισορρόπησης των τιμών και ότι οι νησιώτες δεν προμηθεύτηκαν πιο φτηνά τα υλικά που αγόρασαν για να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τον Μηχανικό Αργύρη Σκοπελίτη, οι ελεγκτές λανθασμένα και άδικα θεωρούν ότι οι κάτοικοι της Λέσβου αγόρασαν τα υλικά πιο φτηνά: «Με το σκεπτικό αυτό, ζητούν πίσω ποσοστό της χρηματοδότησης, σημειώνει το οποίο μπορεί να φτάσει και τα 1.750 ευρώ για μια επένδυση 25.000 ευρώ. Αυτό είναι εξαιρετικά άδικο διότι όλοι γνωρίζουμε ότι οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας βοηθούν ώστε οι τιμές να παραμένουν στα επίπεδα της υπόλοιπης χώρας και να μην είναι αυξημένες λόγω του μεταφορικού κόστους και άλλων χρεώσεων που ανεβάζουν τις τιμές. Για να είμαστε ειλικρινείς, όχι μόνο οι νησιώτες δεν πληρώνουν πιο οικονομικά τα υλικά της αναβάθμισης αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τα πληρώνουν ακριβότερα, επομένως είναι εξαιρετικά άδικη αυτή η απαίτηση» δήλωσε στο stonisi.gr.
Σύμφωνα με τον Μηχανικό, ελεγκτές της «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας» ενημερώνουν τους δικαιούχους του προγράμματος με ένα e-mail στο οποίο αναφέρουν τον αριθμό του λογαριασμό στον οποίο απαιτούν να κατατεθεί η διαφορά της χρηματοδότησης. Σε περίπτωση που κάποιος δεν το κάνει, τότε θα είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει όλο το ποσό της χρηματοδότησης.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Σκοπελίτης: «Όταν επικοινωνήσαμε μαζί τους τηλεφωνικά και προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, μας παρέπεμψαν σε μια νομοθεσία για επιχειρήσεις που έχουν απαλλαγή ΦΠΑ, η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει» τονίζει.
H επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα
Για το θέμα που έχει προκύψει, το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο οδηγός του προγράμματος , οποίος αποτελεί την βάση και καθορίζει τους όρους υλοποίησης του, αναφέρει με σαφήνεια, χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ή μελλοντικών τροποποιήσεων, πως οι ανώτατες επιλέξιμες τιμές που αφορούν τις παρεμβάσεις υλοποίησης έργου και τις αμοιβές μελετητών/συμβούλων/ενεργειακών επιθεωρητών περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός περιοχών κανονικού και μειωμένου ΦΠΑ. Επομένως λανθασμένα και καταχρηστικά, αντιβαίνοντας στην ουσία και στον τύπο του προγράμματος, όπως ορίζονται σαφέστατα στον αντίστοιχο οδηγό, κάποιοι ελεγκτές επιστρέφουν στη φάση της τελικής εκταμίευσης την αίτηση με την παρατήρηση πως οι μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ 24% και πως στην περίπτωση νησιωτικής περιοχής με μειωμένο ΦΠΑ (17%) πρέπει να καταβληθεί από τον ωφελούμενο το επιπλέον ποσό για την κάλυψη της διαφοράς».
Πρέπει για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών να τονίσουμε ότι σύμφωνα πάντα με τον οδηγό, η μόνη περίπτωση μείωσης των μέγιστων επιλέξιμων δαπανών αφορά περιπτώσεις στις οποίες οι προμηθευτές και οι εμπλεκόμενοι μελετητές/σύμβουλοι/ενεργειακοί επιθεωρητές βάσει της παρ.1 του άρθρου 251 του Ν.4281 (ΦΕΚ 160Α/08.08.2014) απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ . Το μειωμένο ΦΠΑ των νησιωτικών περιοχών σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτει στο εν λόγω ΦΕΚ και αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα και κινητήρια δύναμη για τις τοπικές κοινωνίες δεδομένου των πολυάριθμων και ιδιαίτερων προβλημάτων που τις μαστίζουν (παραμεθόριο, προσφυγικές ροές)» διευκρινίζει το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,