Ενέργεια: Βουνό τα φέσια από τους… προμηθευτές ρεύματος!

Πάνω από 400.000.000 τα χρέη

Must Read

Μορφή χιονοστιβάδας αρχίζουν να λαμβάνουν  από τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των εταιριών προμήθειας ρεύματος προς τους τρεις Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ), αφού έχουν υπερβεί τα 400.000.000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος αφορά οφειλές της ΔΕΗ, η οποία, σημειωτέον, έχει και παλιά χρέη που δεν σχετίζονται με την έκτακτη περίοδο της παρούσας ενεργειακής κρίσης. Ταυτόχρονα φουσκώνει ο λογαριασμός των ανεξόφλητων τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά που πνίγονται από τις υπερβολικές χρεώσεις, αφού τα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου έφθασαν να αποτελούν το 60%-70% των μηνιαίων εξόδων σε κάθε νοικοκυριό.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία προσπαθεί με τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος να βρουν λύση μέσω διακανονισμού για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, εξαντλώντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες που υπάρχουν για να μη σφίξει εντελώς η θηλιά στη ρευστότητά τους και οδηγηθούν οι περισσότερες σε χρεοκοπία, όπως συμβαίνει κατά κόρον αυτό το διάστημα στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι περισσότεροι από τους προμηθευτές, κατά τις επαφές που είχαν με τη ΡΑΕ, έθεσαν με επιμονή το αίτημα να αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς τους Διαχειριστές, αφού πρώτα εισπράξουν τα αντίστοιχα ποσά από τους καταναλωτές.

Το αίτημα αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι έχουν ήδη φανεί στην αγορά σημάδια καθυστερήσεων πληρωμής εκ μέρους των καταναλωτών και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος δημιουργίας ενός νέου κύματος ανεξόφλητων λογαριασμών, ως συνέπεια της πολύ μεγάλης αύξησης στα τιμολόγια ρεύματος.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα καταγράφονται οι υψηλότερες αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Πρόκειται για ανατίμηση 14,29% της κιλοβατώρας κατά την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat.

Το αξιοσημείωτο είναι πως στη χώρα μας το ύψος της αύξησης καταγράφεται σε μία περίοδο κατά την οποία δεν είχε φουντώσει για τα καλά η ενεργειακή κρίση. Για την ακρίβεια, τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (πρώτο εξάμηνο του 2021) περιλαμβάνουν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, κατά τους οποίους οι διεθνείς τιμές της ενέργειας άρχιζαν τα πρώτα μέτρα της φρενήρους πορείας τους…

Επιπλέον, οι τιμοληψίες της Eurostat είναι επί της ουσίας οι πρώτες μετά τη μεγάλη έξοδο από τα παρατεταμένα lockdown.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This