Σχεδόν… μηδαμινά είναι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια, αφού δεν έχει υιοθετήσει ούτε στο ελάχιστο τις εισηγήσεις της Κομισιόν, με βάση την περιβόητη «εργαλειοθήκη» που ανακοινώθηκε πριν από σχεδόν 10 ημέρες.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προτιμά τον ρόλο του απλού παρατηρητή, την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ η Ελλάδα πληρώνει πιο ακριβά από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τη χονδρική τιμή του ρεύματος.
Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση των άμεσων μέτρων της Κομισιόν για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και ελάχιστα 24ωρα μετά την προτροπή της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών οι χώρες να υιοθετήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα.
Στην πράξη, πρόκειται για παρεμβάσεις που είναι πολύ πιο γενναίες από εκείνες που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες όμως δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, αφού δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ανακοινώσεις για το φυσικό αέριο δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο την τεράστια αύξηση που έχει σημειωθεί από τις αρχές του έτους και ξεπερνά ακόμα και το 110%, ενώ η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μείωση των οικιακών τιμολογίων κατά 15%.
Χαρακτηριστικά, η «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν προβλέπει:
- Παροχή επείγουσας εισοδηματικής στήριξης για τους φτωχούς ενεργειακά καταναλωτές, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερική πληρωμή λογαριασμών.
- Να επιτραπεί η προσωρινή αναβολή πληρωμών λογαριασμών.
- Θέσπιση διασφαλίσεων για την αποφυγή αποσυνδέσεων από το δίκτυο.
- Να παρέχει προσωρινές, στοχευμένες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
- Να παρέχει ενισχύσεις σε εταιρίες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.
- Να διευκολύνει την ευρύτερη πρόσβαση σε συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να τις υποστηρίξει μέσω συνοδευτικών μέτρων.
Με βάση τις παραπάνω εισηγήσεις η κυβέρνηση απορρίπτει μια σειρά από μέτρα, όπως οι ενισχύσεις για τις εταιρίες, αλλά και η μείωση των φόρων που επιβάλλονται στα καύσιμα, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, που θα μπορούσε να δώσει λύση στο κύμα ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά.